Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Letselschade informatie: de arbeidsdeskundige bij letselschade

18 november 2016 Algemeen

Letselschade informatie: de arbeidsdeskundige bij letselschade

Wanneer u in een letselschadetraject zit en u kunt door uw klachten langere tijd minder werken, of u bent zelfs arbeidsongeschikt geworden, dan wordt er meestal een arbeidsdeskundige bij letselschade ingeschakeld. Dit kan vragen oproepen: wat doet deze persoon? Waar kijkt hij naar? In dit artikel vertelt JBL&G meer over deze adviseur.

Wat is een arbeidsdeskundige?

Een arbeidsdeskundige weet alles op het gebied van beroepsuitoefening en alles wat daarbij komt kijken. Deze deskundige kijkt naar uw belastbaarheid: welke activiteiten kunt u nog doen met de klachten die u heeft overgehouden aan het ongeval? Wat is uw verlies aan inkomen? Wat is de beste manier om te re-integreren?

Een arbeidsdeskundige kan ingeschakeld worden vanuit het UWV of door een werkgever. Bij een letselschadezaak besluiten uw belangenbehartiger en de wederpartij echter vaak samen tot het inzetten van een arbeidsdeskundige.

Meer weten waarom JBL&G werkt met arbeidsdeskundigen? Lees het op onze pagina Arbeidsdeskundige.

Arbeidsdeskundige bij letselschade: wanneer wordt deze ingeschakeld?

Een arbeidsdeskundige kan op verschillende momenten in het letselschadetraject worden ingezet. Het kan al vroeg gebeuren om samen naar de mogelijkheden voor aangepast werk te kijken, bijvoorbeeld om de relatie met uw werkgever goed te houden. De re-integratie van een werknemer wordt vergemakkelijkt door het inzetten van een arbeidsdeskundige bij letselschade.

Vaak wacht men echter met het inschakelen van een arbeidsdeskundige tot de uiteindelijke omvang van de klachten duidelijk is. Zo kan hij het beste beoordelen wat uw mogelijkheden zijn.

Het zoeken van de hulp van een arbeidsdeskundige bij letselschade kan bij de schadebeperkingsplicht van een slachtoffer horen: samen gaat u op zoek naar de mogelijkheden van werk dat u nog wel kunt doen met uw klachten. Daarnaast kan het advies van een arbeidsdeskundige ook gebruikt worden als bewijs tegen de wederpartij. Deze deskundige kan immers verklaren dat uw schadeclaim om bijvoorbeeld verlies aan inkomsten door minder mogelijkheden tot werk, gegrond is.

Op welke punten oordeelt een arbeidsdeskundige bij letselschade?

Een arbeidsdeskundige kijkt naar wat u allemaal nog wél kan en op welke manier u geholpen kunt worden om zoveel mogelijk uw oude leven weer op te pakken. Hij oordeelt over zaken als:

  • Arbeidsmogelijkheden: kunt u nog uw huidige werkzaamheden doen? Zo nee, zijn er aangepaste werkzaamheden die u kunt doen? Of zijn er mogelijkheden tot omscholing?
  • Taken in en om het huis: welke hulpmiddelen kunnen worden ingezet om u zoveel mogelijk zelfredzaamheid in het huishouden gegeven? Kan uw keuken bijvoorbeeld worden aangepast? En als u hulp (in de huishouding) nodig heeft, over hoeveel uren zou het gaan? Hiervoor dient de tegenpartij een vergoeding te betalen.
  • Aanpassingen in de woning: welke hulpmiddelen heeft u in de woning nodig om uw leven te vergemakkelijken? Of is het wellicht een beter idee om te verhuizen?
  • Vrijetijdsbesteding: welke hulpmiddelen kunnen worden ingezet zodat u uw hobby’s zo veel mogelijk als vroeger te kunt uitvoeren?

Daarbij hoort een goede deskundige te luisteren naar uw inbreng en wensen. Het is goed om te bedenken dat deze arbeidsdeskundige een adviseur is en uw eigen gevoel altijd leidend is.

Gesprek met een arbeidsdeskundige bij letselschade? Onze tips

Hebt u binnenkort een gesprek met een arbeidsdeskundige? De volgende tips helpen u om zeker het gesprek in te gaan:

  • Neem uw belangenbehartiger mee naar het gesprek met de arbeidsdeskundige;
  • Bereid u goed voor: zorg dat u paraat hebt wat uw klachten en beperkingen zijn, maar ook welke mogelijkheden u zelf ziet en wat u graag zelf zou willen doen;
  • Wees eerlijk over uw klachten en beperkingen en doe u niet beter voor dan u zich voelt;
  • Klikt het niet met de arbeidsdeskundige die u is toegewezen? Laat het weten aan uw belangenbehartiger, wellicht kan iemand anders worden ingeschakeld;
  • Vraag om het conceptrapport, u hebt recht om dit in te zien en te controleren of dit inderdaad klopt.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.