Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Slechts 7% van de Nederlanders bekend met aansprakelijkheid kind

7 juli 2016 Letselschade informatie

Slechts 7% van de Nederlanders bekend met aansprakelijkheid kind

Weet u vanaf wanneer uw kind wettelijk aansprakelijk gesteld kan worden? Hint: het is niet pas vanaf 18 jaar. Uit onderzoek van het Aansprakelijkheid Informatie Centrum (A.I.C.) blijkt dat slechts een schrikbarende 7,1% van de Nederlanders weet vanaf welke leeftijd een kind aansprakelijk gesteld kan worden als het letselschade veroorzaakt. Tijd voor wat duidelijkheid omtrent aansprakelijkheid kind dus.

Onderzoek over bekendheid met aansprakelijkheid kind

Het Aansprakelijkheid Informatie Centrum hield een onderzoek onder meer dan 1700 participanten, aan wie onder andere de volgende vraag werd gesteld: tot wanneer denkt u dat ouders volledig verantwoordelijk zijn voor het handelen van hun kinderen?

43,8% van de respondenten, bijna de helft, gaf als antwoord te denken tot het 18e levensjaar van hun kinderen volledig verantwoordelijk te zijn voor hun handelen. Bijna een derde van hen (32,9%) dacht dat te zijn tot het 21e levensjaar.

Op zich logisch dat zoveel respondenten aan deze leeftijden dachten: op hun 18e worden kinderen volwassen en tot het 21e levensjaar van hun kind zijn ouders verplicht hen financieel te ondersteunen. Dit heeft echter allebei niet zo veel met aansprakelijkheid kind te maken.

Hoe zit het dan wel?

Tot 14 jaar
Tot uw kind 14 wordt, bent u volledig aansprakelijk wat hij of zij doet. Kinderen van onder de 14 jaar zijn namelijk nooit aansprakelijk volgens het Burgerlijk Wetboek. De ouder of voogd van het kind is echter alleen aansprakelijk als:

  • Het gedrag van het kind als onrechtmatig is aan te merken;
  • als er sprake is van actief onrechtmatig handelen (het kind kan dus niet verweten worden dat het iets niet heeft gedaan).

Voorbeeld: uw tienjarige dochter fietst slingerend over de weg, waardoor een auto moet uitwijken en tegen een boom botst. De bestuurder zal u dan aansprakelijk stellen voor de schade.

Tussen de 14 en 15 jaar
Kinderen van 14 en 15 jaar oud worden als een speciale groep gezien. Ouders zijn nog steeds aansprakelijk voor hun gedrag, tenzij zij kunnen bewijzen dat ze er alles aan gedaan hebben om het onrechtmatige handelen van het kind te voorkomen, of zij simpelweg niet aanwezig waren om dit te doen.

Voorbeeld: u bent op bezoek bij een kennis en uw puberzoon speelt binnen met een bal. Daardoor valt de televisie om op de voet van uw kennis. In dit geval bent u aansprakelijk, u hebt er niet genoeg aan gedaan om het ongeval te voorkomen (u had bijvoorbeeld kunnen zeggen dat uw zoon naar buiten moest met de bal). Was u niet aanwezig terwijl dit allemaal gebeurde, dan is uw zoon waarschijnlijk aansprakelijk.

Vanaf 16 jaar
Vanaf het 16e levensjaar zijn kinderen volledig aansprakelijk. De schade die zij veroorzaken wordt dan direct op hen verhaald. Ouders kunnen nog wel worden afgerekend op gebrek aan toezicht en het nemen van ouderlijke verantwoording.

Voorbeeld: uw dochter heeft een opgevoerde scooter, waarmee ze een ongeluk veroorzaakt. In principe is uw dochter aansprakelijk voor de schade. Was u op de hoogte dat zij rondreed op een opgevoerde scooter? Dan kan u hierop worden aangesproken.

Wie betaalt de schade dan?

Wordt uw kind aansprakelijk gesteld voor letselschade, dan moet hij of zij opdraaien voor de kosten. In dat geval is het fijn als u een aansprakelijkheidsverzekering voor uw kind hebt afgesloten.

U kunt er natuurlijk altijd voor kiezen om uw zoon of dochter te helpen met het betalen van de schade. Dat staat u vrij.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.