Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aansprakelijkheid fietser auto

15 oktober 2013 Fietsongeval

Aansprakelijkheid fietser auto

Bent u terecht gekomen in een ongeval tussen een fietser en een auto? Waarschijnlijk vraagt u zich af wie er aansprakelijk is voor het ongeval. In een aanrijding tussen een fietser en een auto is de automobilist meestal aansprakelijk voor de schade. Er zijn echter gevallen waar de fietser (gedeeltelijk) aansprakelijk is voor het ongeval.

Aansprakelijkheid fietser auto: juridische bescherming voor fietsers

50% regel ter bescherming van fietsers

In Nederland is het zo geregeld dat de fietser bescherming geniet voor wat betreft aansprakelijkheid. Ook al is de fietser geheel schuldig aan het ongeval, dan nog kan het zo zijn dat de auto aansprakelijk is voor de schade zoals de fietser die lijdt.

Dit lijkt onredelijk, maar deze regel is bedoeld om fietsers te beschermen in het verkeer. Auto’s zijn namelijk zoveel groter, sneller en zwaarder dat in een ongeval tussen een fietser en een auto de fietser meestal de grootste schade lijdt. Bovendien is de bestuurder van de auto beschermd en zal zich niet altijd realiseren welk gevaar de fietser loopt.

Door de 50% regel wordt de automobilist gedwongen ook rekening te houden met de kwetsbaarheid van de fietser.

Uitleg aansprakelijkheid fietser auto

Wat houdt het nu precies in? In een ongeval tussen een fietser en een auto, wie is er aansprakelijk?

Auto is geheel aansprakelijk:

  • Fietser krijgt 100% zijn schade vergoed en auto moet zijn eigen schade dragen.

Dit is als de fietser geen (grote) verkeersfouten maakte en het ongeval tussen de fietser en auto te wijten is aan de automobilist.

Fietser is geheel aansprakelijk en de automobilist kan overmacht bewijzen:

  • Fietser draagt geheel zijn schade en auto kan zijn schade verhalen op de fietser.

Overmacht is als de automobilist zich geheel volgens de regels gedroeg en de fouten die de fietser maakte zeer onwaarschijnlijk waren of aan opzet grensden. Als de autobestuurder er in het geheel niet op bedacht had behoeven te zijn, dat de fietser deze verkeersovertreding zou maken. In de praktijk wordt een beroep op overmacht niet vaak aangenomen.

Fietser is geheel aansprakelijk maar er is geen sprake van overmacht:

  • Fietser krijgt in ieder geval de helft van zijn schade vergoed.
  • Automobilist kan zijn schade verhalen op de fietser.
  • In sommige gevallen kan de fietser meer dan de helft van zijn schade vergoed krijgen.

Hoeveel procent van de schade de fietser draagt is afhankelijk  van de ernst van het letsel, van de verkeersfouten die er zijn gemaakt en hoe goed de fietser verzekerd is. Soms kan besloten worden dat de automobilist meer van de schade moet vergoeden, terwijl de fietser fouten heeft gemaakt. Dit heet de billijkheidscorrectie.

Aansprakelijkheid fietser auto belangrijk bij schadevergoeding

Vraagt u zich af waarom het belangrijk is wie aansprakelijk is bij een ongeval tussen een fietser en een auto? Dit is om te bepalen wie de schade moet betalen. Wordt u als aansprakelijke aangewezen, dan moet u dus de schade van de ander dragen. Is de achter echter aansprakelijk, dan wordt uw schade vergoed.

Welke schade kun je claimen als aansprakelijkheid tussen fietser en auto geregeld is?

  • Smartengeld,
  • Verlies aan loon
  • Huishoudelijke hulp
  • Eigen risico zorgverzekering
  • Lees hier meer over schadevergoeding na ongeval

Studenten en scholieren op de fiets

Vaak zijn het jongeren die een ongeval op de fiets met een auto krijgen. Soms kan het dan zo zijn dat deze een jaar studievertraging oploopt. Voor deze schadepost na letselschade zijn aanzienlijke schadevergoedingen te claimen.

Hoeveel smartengeld kan ik claimen?

Ook de hoogte van het smartengeld is natuurlijk belangrijk. Laat u door de verzekeraar niet met een kluitje in het riet sturen. Lees hier meer over het claimen van smartengeld.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.