Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een ongeval met fietser en automobilist?

Categorie: Fietsongeval

De aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen een fietser en een automobilist ligt bijna altijd voor een groot deel bij de automobilist. Dit komt doordat een fietser in de Nederlandse wet als zwakke verkeersdeelnemer wordt beschouwd. Daardoor moet de automobilist bijna altijd minstens 50% van de letselschade vergoeden. De enige uitzondering op deze regel is overmacht van de automobilist.

Fietser is zwakke verkeersdeelnemer

Een fietser is veel kwetsbaarder in het verkeer dan een automobilist. Een fietser heeft immers geen stalen omhulsel, geen helm en geen andere vorm van bescherming tegen een klap van buitenaf. Daardoor loopt een fietser vaak zwaar letsel op bij een aanrijding met een automobilist.

In artikel 185 van de Nederlandse Wegenverkeerswet worden fietsers omschreven als zwakke verkeersdeelnemers. Deze status zorgt ervoor dat fietsers vrijwel altijd 50% van de letselschade vergoed krijgen. Zelfs als het ongeluk geheel door de fietser zelf veroorzaakt is.

Aansprakelijkheid bij ongeval fietser en automobilist

De fietser krijgt dus vrijwel altijd 50% van de letselschade vergoed. Vaak loopt dit percentage ook nog op. Maar hoe wordt dit percentage precies berekend?

  1. Als de automobilist volledig aansprakelijk is voor het ongeval, dan krijgt de fietser de volledige schade vergoed.
  2. Als de automobilist en de fietser beide verantwoordelijk zijn voor het ongeval, dan krijgt de fietser minstens 50% van de schade vergoed. Dit kan zelfs nog oplopen tot 100%, afhankelijk van de ernst van de verkeersfout en de ernst van het opgelopen letsel.
  3. Als de fietser verantwoordelijk is voor het ongeval, dan krijgt de fietser meestal alsnog 50% van de schade vergoed. Dit percentage kan nog oplopen, afhankelijk van de ernst van de verkeersfout en het opgelopen letsel.

Uitzondering op de regel

Stel dat de fietser met opzet een verkeersfout begaat, dan kan de automobilist zich beroepen op overmacht. Het gaat dan om een verkeerssituatie waarin de automobilist geen verwijt te maken valt.

U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een fietser die op een donkere landweg rijdt, zonder verlichting en dan opeens de weg oversteekt. Dit zou kunnen worden gezien als overmacht voor de automobilist. Het gedrag van de fietser is dermate roekeloos en daarbij opgeteld heeft de automobilist de fietser nooit kunnen zien. De aansprakelijkheid ligt dan volledig in het kamp van de fietser. Dit wordt overigens niet snel aangenomen.

Fietser jonger dan 14 jaar

Kinderen zijn nog kwetsbaarder in het verkeer dan volwassenen. Daarnaast is het verkeersinzicht van kinderen onder de 14 jaar vaak nog niet goed ontwikkeld. Dit houdt in dat kinderen onverwachtse bewegingen kunnen maken, zoals over de weg slingeren of plotseling naar rechts of links gaan zonder richting aan te geven. Een automobilist moet hier rekening mee houden. Als de fietser toch wordt aangereden, moet de automobilist altijd de volledige schade vergoeden.

Automobilist is doorgereden na de aanrijding

Stel dat u de fietser bent in het verhaal. Daar ligt u dan. U bent van uw fiets gelanceerd door de aanrijding. En tot overmaat van ramp is de automobilist doorgereden. Doorrijden na een aanrijding is een misdrijf. Helaas komt het heel vaak voor. Gemiddeld in Nederland zelfs wel drie keer per dag. Maar wat nu? Hoe krijgt u een schadevergoeding als u geen gegevens van de tegenpartij heeft kunnen bemachtigen?

Gelukkig is daar een fonds voor in het leven geroepen: het Waarborgfonds Motorverkeer. Het Waarborgfonds Motorverkeer vergoedt letselschade, als die veroorzaakt is door een ongeval met een motorvoertuig. Er zijn wel strikte eisen verbonden aan het indienen van een schadeclaim via het Waarborgfonds Motorverkeer zoals:

  • De aanrijding moet door een motorvoertuig veroorzaakt zijn
  • Het slachtoffer moet minstens één getuige hebben van de aanrijding
  • De fietser moet binnen twee weken aangifte doen van het ongeval bij het politiebureau
  • Het slachtoffer moet zelf proberen de identiteit van de dader te achterhalen. Bijvoorbeeld door te kijken of er straatcamera’s op de plek van het ongeval gericht zijn

Dit geldt ook allemaal als de automobilist blijft staan, maar niet verzekerd is.

Wie is er aansprakelijk bij een ongeval tussen een fietser en een automobilist?

Zoals u heeft kunnen lezen is de automobilist in de meeste ongevalssituaties in ieder geval deels aansprakelijk te stellen voor de letselschade. Zelfs als het ongeluk door de fietser is veroorzaakt, ligt de aansprakelijkheid vaak bij de automobilist, omdat de fietser een zwakke verkeersdeelnemer is.

fiets rijdt achter auto, ongeval

Terug naar overzicht

Gerelateerde blogs

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Lees op onze site hoe dit mogelijk is.

icon-near

Bij u in de buurt

JBL&G heeft kantoren in Amsterdam, Rotterdam, Deventer, Groningen en Den Haag. Onze juristen komen door heel Nederland bij u op bezoek.

Icon Power

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Nationaal Keurmerk Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.