Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aansprakelijkheid bij een bootongeval tijdens de Amsterdam Gay Pride

5 augustus 2016 Algemeen

Aansprakelijkheid bij een bootongeval tijdens de Amsterdam Gay Pride

Aankomend weekend is één van de meest druk bezochte weekenden van Amsterdam. Het afsluitend weekend van de Gay Pride wordt uitbundig gevierd, met als hoogtepunt de Canal Parade! De boten staan al klaar voor vertrek. Iedereen is welkom. Geaardheid, ras, kleur en geslacht spelen geen rol. Acceptatie: daar staat de regenboogvlag voor. Wat echter als er een ongeval gebeurt? Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een bootongeval?

Ongeval tijdens Canal Parade

Het hoogtepunt is de zaterdag: de Canal Parade. In totaal varen er 80 boten mee in de optocht door de Amsterdamse grachten. Stuk voor stuk prachtig versierd. Glitter, glamour en kleur.Heel veel kleur. In de grachten liggen ook honderden boten van bezoekers. Toeschouwers die hun eigen tribune hebben in het water. Zo maken ze alles van dichtbij mee én het is niet zo druk als op de grachten.

Dit weekend zullen er erg veel mensen op de been zijn. Er liggen honderden boten in de grachten. Dat kan een keer fout gaan. Wie is er aansprakelijk te stellen wanneer er een ongeval gebeurt?

Aansprakelijkheid voor ongeval tijdens Gay Pride

Tijdens een evenement heeft een organisator een vergaande zorgplicht. In dit geval een zorgplicht ten aanzien van de bezoekers en deelnemers van Gay Pride. Evenementen zorgen voor heel veel plezier, maar ze brengen ook gevaren met zich mee.

Organisator en gemeente moeten veiligheidsmaatregelen treffen

Deze gevaren moet de organisator in acht nemen en daar veiligheidsmaatregelen voor treffen. Ook de gemeente, die de vergunning voor het evenement heeft verstrekt, heeft een verregaande verantwoordelijkheid.  Mocht er toch een ongeval met letselschade plaatsvinden dan kan de organisator en/of gemeente daarvoor aansprakelijk worden gesteld. Om te bepalen wie er aansprakelijk is, kunnen onder meer de volgende vragen gesteld worden:

  • Hoe groot is de kans dat de bezoekers de veiligheidsmaatregelen niet opvolgen?
  • Hoe groot is de kans dat er uit bovenstaande punt ongevallen ontstaan?
  • Hoe ernstig kan het letsel zijn?
  • Zijn de veiligheidsmaatregelen realistisch?

Wie is er aansprakelijk voor ongeval?

Net als bij elk evenement is de organisator verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezoekers. De organisator moet zorgen voor een veilig evenement. De evenementboten mogen bijvoorbeeld niet te hard varen. Extra voorzichtigheid is op zijn plaats. Veel mensen zullen drinken op de evenementboten, maar ook op de bezoekersboten. Sommige bezoekers zullen niet meer op hun benen kunnen staan. Het kan dus zomaar gebeuren dat iemand:

  • In het water valt
  • Per ongeluk in het water geduwd wordt
  • In het water springt

Een aanrijding met een boot kan ernstige letselschade tot gevolg hebben. Wie is er eigenlijk aansprakelijk bij een aanrijding met een evenementboot? De organisator van het evenement? De schipper? Een derde? Of het slachtoffer zelf?

Bootongeval door ongelukkige val in het water

Het evenement is begonnen. De muziek schalt uit de speakers van de bootjes.  Eén voor één komen de evenementboten voorbij. Een bezoeker staat lekker te dansen op een aangemeerde boot. Hij of zij let even niet op en valt pardoes in het water. De bezoeker wordt hierop aangereden door een evenementboot. Wie is er aansprakelijk te stellen voor de letselschade?

Met Gay Pride is het zo druk op het water dat er een kans bestaat dat iemand op een bepaald moment in het water valt. Dit mag redelijkerwijs worden aangenomen. Het slachtoffer kan in dit geval de organisatie van Gay Pride aansprakelijk stellen voor het ongeval. En een letselschadevergoeding eisen. Of de claim kans van slagen heeft hangt uiteraard helemaal af van het (al dan niet onverantwoordelijke) gedrag van het slachtoffer zelf. Heeft het slachtoffer bijvoorbeeld (veel) gedronken, of gedroeg hij zich roekeloos, dan dient hij zijn eigen schade te dragen.

Bootongeval door duw in het water

Meer dan eens komt het voor dat de boten helemaal afgeladen zijn met feestgangers. De kans bestaat dat een bezoeker in het water wordt geduwd door een andere bezoeker. Om vervolgens te worden aangevaren door een evenementenboot van Gay Pride. Wie is er dan aansprakelijk te stellen?

De bezoeker was mogelijkerwijs niet in het water gevallen zonder toedoen van de andere bezoeker. De letselschade zou alleen niet zo groot zijn geweest, of zelfs niet bestaan, als de evenementboot hem/haar niet had aangevaren. De aansprakelijkheid ligt deels bij diegene die de val heeft veroorzaakt. En deels bij de organisatie van Gay Pride, en kan ook deels bij het slachtoffer zelf liggen. In dit geval zal het lastig zijn aansprakelijkheid erkend te krijgen. Immers, er zal al gauw sprake zijn van een zogenaamde OSVO (Ongelukkige Samenloop Van Omstandigheden). Wanneer iemand een ander opzettelijk in het water duwt is diegene uiteraard aansprakelijk, maar in dat geval zal zeer waarschijnlijk zijn verzekering de schade niet dekken, zodat de dader zelf voor de kosten opdraait.

Bootongeval door roekeloos gedrag

Dronken mensen halen nog wel eens rare fratsen uit. Acties die op dat moment heel leuk en spannend lijken, maar ernstige gevolgen kunnen hebben. Stel dat een dronken bezoeker in het water springt in en wordt overvaren. Wie draait dan op voor de letselschade? Zorg er in ieder geval voor dat u getuigen heeft van het ongeval.

De springactie van de bezoeker kan worden gerekend onder aan opzet grenzende roekeloosheid. Toch dient de organisatie van Gay Pride er rekening mee te houden dat dat soort dingen kunnen gebeuren. De ernst van het letsel zal worden meegewogen in de mate van aansprakelijkheid. Mogelijk krijgt het slachtoffer toch een deel van de letselschade alsnog vergoed.

Bootongeval: botsing tussen twee boten

Het kan natuurlijk ook gebeuren dat een evenementboot tegen een andere varende boot aanvaart. Deze aanvaring kan een klap veroorzaken waardoor de opvarenden in het water vallen. Ook voor boten bestaan verkeersregels. Mocht een partij een regel hebben overtreden dan is diegene aansprakelijk voor de eventuele letselschade.

Kortom: Voorzichtigheid blijft geboden, ook tijdens dit prachtige evenement!

JBL&G wenst iedereen een prettige dag!

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.