Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Aangereden door een tram, wie is aansprakelijk?

3 juli 2016 Fietsongeval

Aangereden door een tram, wie is aansprakelijk?

Botsing tram met auto

Wanneer u in de auto door een tram bent aangereden en u lijdt hierdoor letselschade, hangt het van de situatie af of u uw schade kunt verhalen op de tram maatschappij. Wie is aansprakelijk als u in uw auto bent aangereden door een tram? Wat zijn eigenlijk de voorrangsregels met betrekking tot een tram?

Voorrangsregels tram

Artikel 15 Rvv

 1. Op kruispunten verlenen bestuurders voorrang aan voor hen van rechts komende bestuurders.
 2. Op deze regel gelden de volgende uitzonderingen:

a. Bestuurders op een onverharde weg verlenen voorrang aan bestuurders op een verharde weg;

b. Bestuurders verlenen voorrang aan bestuurders van een tram.

Artikel 18 Rvv

 1. Bestuurders die afslaan, moeten het verkeer dat hen op dezelfde weg tegemoet komt of dat op dezelfde weg zich naast dan wel links of rechts dicht achter hen bevindt, voor laten gaan.
 2. Bestuurders die naar links afslaan, moeten tegemoetkomende bestuurders die op hetzelfde kruispunt naar rechts afslaan voor laten gaan.
 3. Het eerste en het tweede lid gelden niet voor bestuurders van een tram.

Samenvatting voorrangsregels tram

Trams hebben voorrang op alle verkeer op gelijkwaardige kruispunten. Dus:

Ook al komt u van rechts, dan nog heeft de tram voorrang!

Rijdt u echter met uw auto op een voorrangsweg dan heeft u voorrang op de trams, die de voorrangskruising naderen.

 • Je mag als bestuurder van een auto een tram rechts inhalen.
 • Verder geldt de regel ‘rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg’ niet voor trams. Dus wanneer u rechtdoor rijdt en een tegemoetkomende tram slaat naar links af, dan moet u de tram voorrang verlenen.

Onbekendheid met de voorrangsregels over trams

Niet iedereen is op de hoogte van bovenstaande voorrangsregels. In grote steden is het vaak: wie het eerst is, neemt voorrang. Dat dit niet altijd goed gaat, blijkt wel uit de vele ongelukken die er gebeuren door een aanrijding met een tram met letselschade als gevolg.

Aanrijding auto-tram?

Heeft u een botsing met een tram meegemaakt en bent u er niet helemaal zeker van of u de trammaatschappij aansprakelijk kunt stellen voor uw letselschade? Neem contact met ons op, wij brengen u hoe dan ook geen kosten in rekening voor ons vrijblijvende advies.

Botsing tram met fiets of voetganger

Bent u op de fiets of lopend aangereden door een tram en heeft u als gevolg hiervan letsel opgelopen? In deze gevallen is er vaak sprake van ernstig letsel na ongeval met tram! Indien mogelijk denk aan de volgende dingen:

 • Vraag namen en adresgegevens van getuigen
 • Onthoud het tramnummer
 • Vraag of iemand foto’s van de situatie direct na het ongeval maakt

Botsing fiets en tram? Altijd recht op minstens 50% van uw schadevergoeding!

Wanneer u zich niet aan de hiervoor genoemde voorrangsregels hebt gehouden, heeft u er in de meeste gevallen toch nog recht op dat in ieder geval de helft van uw letselschade wordt vergoed.

Letsel na aanrijding fietser met tram

Nu het letsel en verwondingen na een aanrijding met een tram meestal zeer ernstig zijn, bestaat de kans dat het percentage van uw schadevergoeding wordt opgehoogd. Een rechter houdt namelijk rekening met de gevolgen die het ongeval voor het slachtoffer met zich meebrengen. Lees meer op onze site over schadevergoeding na ongeval auto-fiets.

Welke schade kan ik claimen na een aanrijding met een tram?

Als de aansprakelijkheid voor het ongeval is erkend kunt u – afhankelijk van uw persoonlijke situatie en het letsel – onder meer de volgende schadeposten claimen:

 • Eigen risico zorgverzekeraar: wanneer u met de ambulance werd vervoerd, zal dit in de meeste gevallen uw gehele eigen risico kosten, maar ook het laten maken van röntgenfoto’s zal een deel van uw eigen risico kosten. Deze kosten worden vergoed door de tegenpartij na een botsing met een tram.
 • Gemiste inkomsten: als u als gevolg van uw letsel enkele dagen of langdurig niet kunt werken, kan het zijn dat u direct maar 70% van uw loon krijgt uitbetaald. Ook kunt u inkomsten uit overwerk, inkomsten uit ‘zwart’ werk, of onregelmatigheidstoeslagen missen door arbeidsongeschiktheid. Ook deze kosten kunnen wij namens u claimen op uw tegenpartij.
 • Hulp in de huishouding: wanneer u zelf gedurende een poosje, of langer, niet meer alle huishoudelijke klussen kunt uitvoeren, kunt u hiervoor een vergoeding vragen aan de aansprakelijke partij van het ongeval. Oók wanneer uw eigen man of vrouw deze taken overnam, staat hier een vergoeding tegenover.

Meer over schadevergoeding na botsing tram

De juristen van JBL&G kunnen namens u schadevergoeding claimen op de tegenpartij. Indien de toedracht niet helemaal duidelijk is, vragen zij gratis voor u het proces-verbaal op, wanneer dat is opgemaakt.

Gratis juridische bijstand na een ongeluk

U krijgt in de eerste brief van JBL&G zwart op wit bevestigd dat de gehele schadevergoeding zoals die uitgekeerd gaat worden, in zijn totaal voor u is. Deze schadeuitkering wordt – in tegenstelling tot vele andere letselschadebureaus – door de tegenpartij rechtstreeks op uw eigen bankrekening gestort. Dit gaat sneller en zo weet u zeker dat u krijgt waar u recht op heeft!

Meer weten over schadeposten na een aanrijding met een tram?

Neem contact met ons op vroor gratis hulp bij letselschade na een verkeersongeval.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.