Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

9 feiten en fabels over letselschade door een aanrijding

21 november 2017 Letselschade informatie

9 feiten en fabels over letselschade door een aanrijding

Op het wereldwijde web circuleren allerlei feiten en fabels. Zoals feiten en fabels over letselschade door een aanrijding. Feiten zijn fijn om te lezen, maar fabels kunnen u het onnodig erg moeilijk maken. Deze fabels gaan een eigen leven leiden en kunnen ervoor zorgen dat u niet de schadevergoeding krijgt waar u recht op heeft. Omdat u bijvoorbeeld denkt dat u geen schadeclaim kunt laten indienen.

Vandaag bespreken we 9 feiten en fabels over letselschade door een aanrijding.

#1 Als je zelf een verkeersfout maakt als voetganger of fietser heb je geen recht op schadevergoeding

Fabel: Je hebt als voetganger of fietser vrijwel altijd recht op schadevergoeding als de tegenpartij een motorvoertuig is. U geniet namelijk speciale bescherming in de Nederlandse wet als zwakke verkeersdeelnemer. In deze situatie bent u een zwakke verkeersdeelnemer tegenover een sterke verkeersdeelnemer. Daardoor moet de bestuurder van het motorvoertuig minstens 50% van uw schade vergoeden. Zelfs als het ongeval geheel uw schuld is.

Als een voetganger of fietser in botsing komt met een andere fietser gelden de normale aansprakelijkheidsregels. Er moet dan gekeken worden naar de gemaakte verkeersfouten van beide partijen.

#2 Als u als motorvoertuig bent aangereden, moet u met bewijzen komen

Feit: Als u als bestuurder van een motorvoertuig een schadevergoeding wilt claimen bij de tegenpartij, moet u kunnen aantonen dat de tegenpartij aansprakelijk te stellen is. U kunt de aansprakelijkheid van de tegenpartij bewijzen door:

  • Foto’s te maken van de plek van het ongeval en uw letselschade
  • Omstanders te vragen om een getuigenverklaring

#3 Ook bij een eenzijdige aanrijding kunt u schadevergoeding claimen

Feit: Als u tegen een boom of vangrail bent aangereden, kunt u ook een schadeclaim laten indienen. U moet hiervoor wel een SVI verzekering hebben afgesloten. Houd er rekening mee dat uw eigen verzekeraar dan uw wederpartij wordt. Wij raden u dan ook aan om ook in dat geval altijd een letselschadejurist in te schakelen om de schade van een eenzijdig ongeval voor u te claimen.

Als het eenzijdige ongeval is veroorzaakt door een slecht onderhouden weg (en u heeft geen SVI-verzekering afgesloten) kunt u de wegbeheerder aansprakelijk stellen voor het ongeval. Zorg er in dat geval voor dat u foto’s maakt van het wegdek en getuigenverklaringen verzamelt.

#4 De verzekeraar van een dronken bestuurder hoeft uw letselschade niet te vergoeden

Fabel: Als de dronken bestuurder aansprakelijk is te stellen voor het ongeval, dan heeft u recht op schadevergoeding. Het maakt hierbij niet uit hoeveel de bestuurder heeft gedronken of wat voor afspraken de bestuurder heeft met diens verzekeraar. U mag daar als slachtoffer niet de dupe van worden.

Daarom moet de verzekeraar u de schadevergoeding uitbetalen. Ook als er duidelijk in het contract staat dat de bestuurder niet dronken mag rijden. Deze kosten moet de bestuurder dan terugbetalen aan de verzekeraar. Laat u dus niet uit het veld slaan door deze fabel.

#5 U krijgt altijd schadevergoeding bij een aanrijding met een dronken bestuurder

Fabel: U heeft niet automatisch recht op schadevergoeding omdat de tegenpartij onder invloed achter het stuur zat. Ook bij een aanrijding met een dronken bestuurder moet eerst gekeken worden naar de verkeersfouten die over en weer zijn gemaakt waardoor het ongeluk is ontstaan.

De bewijslast ligt wel bijna altijd bij de dronken bestuurder. Heeft u een verkeersfout gemaakt? Dan heeft u alsnog kans dat de dronken bestuurder een deel van uw schade moet vergoeden. Onder invloed rijden, brengt immers wel een veel groter risico op verkeersongevallen met zich mee.

#6 U moet direct aangifte doen als de dader is doorgereden en u het kenteken niet heeft kunnen noteren

Feit: U dient in dit geval dezelfde dag nog aangifte doen. Dit mag ook online of telefonisch als u niet in staat bent om naar het politiebureau te gaan. Uiteraard geldt dit niet als u in ernstige toestand verkeerd en naar het ziekenhuis moet worden gebracht.

Heeft u het kenteken wel kunnen noteren? Dan moet u binnen 14 dagen aangifte doen bij het politiebureau.

#7 U krijgt altijd tonnen aan schadevergoeding

Fabel: U krijgt de schadevergoeding waar u recht op heeft. Dat betekent vaak dat het niet om tonnen aan vergoeding gaat. Uiteraard gaat een ervaren jurist wel voor de maximale schadevergoeding, maar dat is dan de vergoeding waar u recht op heeft. U maakt immers allerlei onverwachte kosten, waar u zelf wellicht niet eens bij stilstaat, die vergoed dienen te worden. Maar tonnen aan schadevergoeding voor letselschade, dat komt in Nederland niet vaak voor.

#8 Veel letselschadezaken worden voor de rechtbank uitgevochten

Fabel: In de praktijk komen slechts 5% van alle letselschadezaken voor de rechter. De verzekeraar kiest liever eieren voor z’n geld. Een rechtszaak kost namelijk nog veel meer als hun cliënt als de aansprakelijke wordt aangewezen.

Daarnaast worden alle letselschadezaken zoveel mogelijk in harmonie opgelost. Geen van de partijen wil in een nietes-welles discussie terechtkomen of de zaak jaren laten aanslepen. U hoeft zich daar dus meestal geen zorgen over te maken.

#9 U heeft recht op gratis juridische hulp

Feit: U heeft – als letselschadeslachtoffer van een ongeval waarvoor u niet aansprakelijk bent – altijd recht op gratis juridische hulp. Dit is vastgelegd in de Nederlandse wet en geldt ook als u deels aansprakelijk bent voor het ongeval. U hoeft dus geen no-cure-no-pay jurist of dure advocaat in te schakelen. Maakt u zich zorgen over de kosten die een jurist maakt? Deze kosten moeten vergoed worden door de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij. Lukt het niet om de schadevergoeding te claimen? Een letselschadebureau mag wèl de kosten die niet vergoed worden door de tegenpartij bij u in rekening brengen. Laat u hier vooraf altijd goed over informeren, zodat u niet voor onaangename verrassingen komt te staan! Zelfs dan bent u bij JBL&G niets verschuldigd aan de letselschadejurist.

Tip: zo gaat u om met feiten en fabels

Zoals u ziet bestaan er meerdere feiten en fabels in de letselschadewereld waar u wellicht geen weet van heeft. Ga nergens zomaar vanuit, maar vraag alles na aan een ervaren letselschadejurist. Want daar zijn goede juristen ook voor: het beantwoorden van uw prangende vragen.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.