Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

7 vaak gestelde vragen en antwoorden over letselschade door een verkeersongeval

31 december 2017 Letselschade informatie

7 vaak gestelde vragen en antwoorden over letselschade door een verkeersongeval

U heeft letselschade opgelopen door een verkeersongeval. Allerlei emoties en vragen schieten door uw hoofd. Wat houdt letselschade precies in? Kom ik wel in aanmerking voor een schadevergoeding? En zo ja, wanneer wordt mijn schadevergoeding dan uitgekeerd?

Vandaag bespreken we 7 vaak gestelde vragen en antwoorden over letselschade door een verkeersongeval.

Vraag 1. Wat is letselschade?

U bent online op zoek gegaan naar het claimen van een schadevergoeding na een verkeersongeval. Overal ziet u het woord letselschade opduiken. Maar wat houdt dat precies in? We spreken over letselschade als u door een ongeval lichamelijk en/of psychisch letsel heeft opgelopen. Alle schade die hier direct of indirect uit voortvloeit, valt onder de noemer letselschade. Alle kosten die daarmee gepaard gaan, dienen door de aansprakelijke tegenpartij worden vergoed.

Vraag 2. Welke schade krijg ik vergoed?

Hierboven heeft u kunnen lezen dat alle letselschade die direct of indirect door het verkeersongeval wordt veroorzaakt, vergoed dient te worden. Daaronder vallen onder andere de volgende schadeposten:

 • Alle medische kosten
 • Misgelopen inkomsten
 • Studievertraging
 • Hulp in het huishouden
 • Kinderopvang
 • Schade aan persoonlijke eigendommen
 • Smartengeld

Ga voor een compleet overzicht van alle schadeposten naar de pagina Schadeposten bij letselschade.

Vraag 3. Wanneer heb ik recht op schadevergoeding?

Dit is één van de zwaarst wegende vragen die door uw hoofd spookt. U heeft letselschade opgelopen, maar komt u wel voor vergoeding in aanmerking? Om dit te bepalen, moet de oorzaak van het ongeval en de gemaakte verkeersfouten worden onderzocht.

Echter, als u als fietser of voetganger bent aangereden, heeft u vrijwel altijd recht op schadevergoeding. Zelfs als het ongeval geheel aan u te wijten valt.

Is de dader doorgereden? Ook dan heeft u recht op schadevergoeding. Als u het kenteken niet heeft kunnen noteren, is het wel noodzakelijk dat u nog diezelfde dag aangifte doet van het ongeval. Ook dient er in dat geval iemand getuige te zijn geweest van het ongeval. Zelfs als de dader niet verzekerd is of in beschonken toestand achter het stuur zat, heeft u recht op schadevergoeding.

Vraag 4. Wat wordt de hoogte van mijn schadevergoeding?

Een zeer gelegitimeerde vraag waar helaas geen kant en klaar antwoord op te geven is. De hoogte van uw schadevergoeding kan pas worden bepaald als u (zo goed als mogelijk) bent hersteld van uw letsel. Tot die tijd kunt u nog met allerlei directe en indirecte kosten te maken krijgen.

U kunt wel een voorlopige berekening laten maken of dit zelf doen op de website Letselschade Berekenen.

Vraag 5. Wanneer wordt mijn schadevergoeding uitgekeerd?

U krijgt het volledige schadebedrag uitgekeerd zodra u (zo goed als mogelijk) bent hersteld van uw letsel. Het bedrag wordt dan op uw eigen bankrekening gestort. Tussendoor kunnen er voorschotten voor u geclaimd worden. Zodat u niet met opstapelende rekeningen komt te zitten.

Vraag 6. Kan mijn letselschade verjaren?

Ja, uw letselschade kan verjaren. De verjaringstermijn bij een verkeersongeval is drie jaar als u de schade rechtstreeks wilt verhalen via de verzekeraar van de aansprakelijke tegenpartij. Deze termijn gaat in vanaf het moment dat u de schade heeft opgemerkt. Oftewel: in de meeste gevallen direct na het aanrijding. Als u de dader zélf aansprakelijk wilt stellen, is de verjaringstermijn vijf jaar.

Vraagt u zich af wat er gebeurd als u door omstandigheden de schade pas na twee en een half jaar kunt verhalen? Dan stuit de verjaringstermijn op het moment dat u de verzekeraar aansprakelijk stelt. Dit houdt in dat vanaf dat moment de verjaringstermijn van drie jaar opnieuw begint te lopen. U krijgt dus alle tijd om uw schade alsnog goed in kaart te (laten) brengen.

U kunt het beste zo snel mogelijk na het verkeersongeval uw schade laten verhalen. Zo weet u zeker dat u niet met een verjaringstermijn te maken krijgt. Ook in verband met de bewijslast is het noodzakelijk zo spoedig mogelijk de tegenpartij aansprakelijk te stellen.

Vraag 7. Is het wel nodig om een schadevergoeding te claimen bij (zeer) licht letsel?

Ja, het is altijd verstandig om schadevergoeding te laten claimen als u (licht) letsel heeft opgelopen. Zelfs bij schrammetjes, blauwe plekken of nekpijn.

 • Ten eerste maakt u (bijna) altijd kosten na een verkeersongeval. Uw fiets is bijvoorbeeld kapot, uw horloge is beschadigd of uw kleding is gescheurd. Deze schade aan uw persoonlijke eigendommen komen allemaal voor schadevergoeding in aanmerking.
 • Ten tweede krijgt u vaak met meer kosten te maken dan u verwacht. Stel dat u als freelance hovenier werkt, maar door uw nekpijn twee dagen niet kunt werken. Dat kost u tijd en geld. Maar ook de kosten voor uw eigen risico kunnen flink oplopen. Al deze kosten dienen vergoed te worden door de aansprakelijke tegenpartij.
 • Ten derde kan uw letsel verergeren. Nekpijn kan bijvoorbeeld een voorteken van een whiplash zijn. Daarom is het belangrijk dat u direct naar de Spoedeisende Hulp of uw huisarts gaat na het verkeersongeval. Zodat als uw letsel verslechtert, u bewijs heeft dat dit letsel is veroorzaakt door het verkeersongeval.

Tip: schakel altijd juridische hulp in na een verkeersongeval

U vraagt zich wellicht af of u juridische hulp nodig heeft en of dat u niet meer kost dan het u oplevert. Dan kunnen wij u geruststellen: juridische hulp bij letselschade is 100% gratis. De letselschadejurist kan zijn gemaakte kosten in rekening brengen bij de tegenpartij. Dit is een aparte schadepost en gaat niet af van uw eigen schadebedrag. Dat is ook een van de redenen dat wij u adviseren om altijd een jurist in te schakelen. Andere redenen zijn:

 • Het scheelt u complexe juridische discussies met de verzekeraar van de tegenpartij
 • De WA-verzekeraar kan u dan geen oor aannaaien
 • U kunt rustig herstellen van uw letsel

Het is wel belangrijk dat u bij de keuze voor juridische hulp goed oplet waar u voor kiest. U heeft namelijk recht op gratis juridische hulp, maar niet iedere letselschadespecialist geeft u dat. Als u bijvoorbeeld met een no-cure-no-pay jurist in zee gaat, moet u een deel van uw schadevergoeding afstaan als de zaak succesvol is afgehandeld. Een advocaat kan ook zeer hoge kosten met zich meebrengen.

Daarom kunt u het beste voor een jurist kiezen die u 100% gratis juridisch advies en juridische hulp biedt.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.