Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

4 geheimen over schadevergoeding aanvragen bij een arbeidsongeval

22 januari 2018 Algemeen

4 geheimen over schadevergoeding aanvragen bij een arbeidsongeval

U heeft letselschade opgelopen door een arbeidsongeval. Daardoor voelt u zich in een lastig parket gebracht. Bij ieder ander ongeval had u direct de tegenpartij aansprakelijk laten stellen. Maar wie moet u in dit geval aansprakelijk stellen? Uw werkgever? En gaat dat dan niet uw baan kosten of een wig drijven tussen u en uw werkgever?

Wij stellen u gerust aan de hand van deze 4 geheimen over schadevergoeding aanvragen bij een arbeidsongeval.

1. In de meeste gevallen geen verstoorde werknemer-werkgever relatie

Veel werknemers zijn bang voor een verstoorde relatie met hun werkgever als ze achter schadevergoeding aangaan. Wat de meeste werknemers zich niet realiseren, is dat de meeste (goede) werkgevers zeer goed verzekerd zijn voor dit soort ongevallen. Ook zij weten immers dat er altijd iets mis kan gaan en dat zij daar dan verantwoordelijk voor zijn. Wij adviseren u wel om altijd een ervaren juridisch letselschadebureau in te schakelen voor het claimen van uw letselschade. De emoties kunnen namelijk hoog oplopen als u zelf de schadevergoeding gaat proberen te claimen. En dat kan wel weer voor vervelende situaties zorgen. Daarentegen kan een ervaren jurist uw werkgever op een rustige, maar overtuigende manier duidelijk maken dat u recht heeft op schadevergoeding voor de kosten die u heeft moeten maken. Deze jurist kan daar goede motivaties voor aandragen waardoor de relatie tussen u en uw werkgever op goede voet blijft staan.

2. Uw werkgever is vrijwel altijd aansprakelijk. Zelfs als u op uitzendbasis werkt

Uw werkgever is bij een arbeidsongeval vrijwel altijd aansprakelijk te stellen. In artikel 658 van Burgerlijk Wetboek 7 staat namelijk dat de werkgever een zeer strenge zorgplicht heeft. Dit betekent dat uw werkgever in vergaande mate verantwoordelijk is voor uw gezondheid en veiligheid op de werkvloer. Daarom moet uw werkgever er alles aan hebben gedaan om u te behoeden voor ongevallen. Hier worden zeer strenge veiligheids- en voorzorgsmaatregelen aan verbonden.

Zo moet uw werkgever ervoor zorgen dat:

  • Er een veilige werkomgeving is gecreëerd
  • De machines regelmatig worden gecontroleerd en onderhouden
  • U duidelijke werkinstructies heeft gekregen
  • U bent gewaarschuwd voor de mogelijke gevaren
  • Er trainingen worden verzorgd voor alle werknemers
  • Er toezicht wordt gehouden op het gebruik van machines
  • Beschermingsmiddelen worden aangereikt en verplicht zijn om te gebruiken
  • Er toezicht wordt gehouden op het uitvoeren van de instructies

Daarnaast moet uw werkgever er ook nog rekening mee hebben gehouden dat werknemers onvoorzichtig kunnen zijn.

Zelfs bij fouten van collega’s

Daarbij is uw werkgever ook aansprakelijk voor fouten van collega’s. Uw werkgever draagt namelijk ook de verantwoordelijk voor ondergeschikten en daar vallen fouten van collega’s ook onder.

Bij elke arbeidsovereenkomst

Het is heel belangrijk om te weten dat het niet uitmaakt wat voor dienstverband u heeft als u schadevergoeding wilt laten claimen. Zelfs als u op uitzendbasis werkt, met een nul-uren of tijdelijk contract, als stagiaire, freelancer of ZZP’er is uw werkgever aansprakelijk te stellen voor het arbeidsongeval.

Alleen niet bij bewust roekeloos of opzettelijk gedrag

U kunt uw werkgever alleen niet aansprakelijk stellen als u bewust roekeloos of opzettelijk heeft gehandeld. Maar dit komt in de praktijk zelden voor. Daarbij moet de werkgever zelf dan met bewijsmateriaal komen om dit aan te tonen.

3. Uw huisarts is ook een geldige getuige na een arbeidsongeval

U heeft na een arbeidsongeval getuigen nodig, die kunnen verklaren wat er precies is gebeurd. Maar het kan natuurlijk gebeuren dat er niemand in de buurt was toen het arbeidsongeval plaatsvond. Of dat uw collega’s niet durven getuigen, omdat ze bang zijn om hun baan te verliezen.

Daarom is het ook bij een arbeidsongeval zeer belangrijk dat u direct naar het ziekenhuis of uw huisarts gaat. Zelfs bij zeer licht letsel. De behandelend arts maakt dan een aantekening in uw medisch dossier van uw komst en uw letsel. Omschrijf daarom altijd goed aan uw arts wat er is gebeurd. Uw medisch dossier kunt u dan als bewijs voor de toedracht aandragen.

4. De Inspectie SWZ kan ook achteraf worden ingeschakeld

Laat u niet ontmoedigen door de WA-verzekeraar van uw werkgever. Soms laten zij de oorzaak van het arbeidsongeval ook nagaan door een extern onderzoeksbureau. Helaas voeren die vaak geen grondig en objectief onderzoek uit. Zij staan immers aan de kant van de verzekeringsmaatschappij en die wil zo weinig mogelijk schadevergoeding uitkeren. Daarom zal zo’n onderzoeksbureau wellicht met een heel andere verklaring voor het arbeidsongeval op de proppen komen. Maar daar is een oplossing voor.

Denkt u nog steeds in termen als de oude vertrouwde Arbeidsinspectie? Dit is sinds 2012 veranderd naar de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Het is voor u fijn om te weten dat de Inspectie SWZ ook achteraf kan worden ingeschakeld. Als het nodig is, kunt u dus deze onafhankelijke inspectie laten inschakelen om het arbeidsongeval grondig te onderzoeken. Als uw zaak in behandeling is bij een ervaren jurist zal die dat voor u oppakken. Zodat u in alle rust kunt herstellen van uw letsel.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.