Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

10 tips om te ontdekken wie aansprakelijk is bij letselschade

31 januari 2017 Letselschade informatie

10 tips om te ontdekken wie aansprakelijk is bij letselschade

U heeft letselschade opgelopen naar aanleiding van een ongeval. Deze schade wilt u graag vergoed zien door de aansprakelijke tegenpartij. Maar hoe ontdekt u wie aansprakelijk is te stellen voor het ongeval? Waar moet u op letten bij het verzamelen van bewijsmateriaal bij een verkeersongeval, bedrijfsongeval of hondenbeet?

Wij geven u 10 waardevolle tips om te ontdekken wie de aansprakelijke tegenpartij is.

10 tips om te ontdekken wie aansprakelijk is

U wilt een schadevergoeding voor de letselschade die u heeft opgelopen. Deze schadevergoeding krijgt u als aannemelijk kan worden gemaakt dat de schuld bij de tegenpartij ligt. Maar hoe toont u dat aan? Hoe ontdekt u bij wie de aansprakelijkheid voor het ongeval ligt? Wij geven u 10 waardevolle tips:

Tip 1. Bestudeer de verkeersregels.

Tip 2. Uitpluizen van de strenge zorgplicht van uw werkgever.

Tip 3. Identiteit eigenaar achterhalen.

Tip 4. Laat uw medisch dossier onderzoeken.

Tip 5. Onderzoek de oorzaak van de gladheid.

Tip 6. Ga op zoek naar camerabeelden.

Tip 7. Maak foto’s van het ongeval.

Tip 8. Verzamel gegevens van getuigen.

Tip 9. Vraag het proces-verbaal of onderzoeksrapport op.

Tip 10. Laat uw zaak door ons onderzoeken.

Tip 1. Bestudeer de verkeersregels

Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval? Dan is het belangrijk om de verkeersfout(en) goed te analyseren. U bekijkt bijvoorbeeld wie voorrang had moeten verlenen of moeten krijgen. Daarnaast kan het ook zijn dat u beiden een verkeersfout heeft gemaakt. Dan spreken we over gedeelde aansprakelijkheid.

Tip 2. Uitpluizen van de strenge zorgplicht van uw werkgever

Bent u betrokken geraakt bij een bedrijfsongeval? Dan is uw werkgever meestal aansprakelijk te stellen. Zelfs bij een fout van een collega. Tenzij er sprake is van opzet of roekeloosheid van uw kant Uw werkgever heeft namelijk een zeer strenge zorgplicht tegenover de werknemers. Wilt u weten wie aansprakelijk is te stellen? Pluis dan de zorgplicht van uw werkgever uit.

Tip 3. Identiteit eigenaar achterhalen

Bent u gebeten door een hond of getrapt door een paard? Dan moet u achterhalen wie de bezitter van het dier is. Diegene is namelijk altijd aansprakelijk te stellen voor de letselschade die het dier heeft aangericht.

Tip 4. Laat uw medisch dossier onderzoeken

Is er iets misgegaan tijdens een operatie? En denkt u dat u te maken heeft met een medische fout? Door leken wordt een complicatie soms verward met een medische fout. Daarom moet u in dit geval een medisch adviseur inschakelen om te onderzoeken of er daadwerkelijk sprake is van een medische fout. De medisch adviseur doorspit uw gehele medisch dossier om te zien of de arts aansprakelijk te stellen is.

Bekijk voor meer informatie de pagina: Medische fout.

Tip 5. Onderzoek de oorzaak van de gladheid

Bent u in een winkel of restaurant gevallen doordat de vloer net gedweild was? Of doordat iemand een fles drinken in stukken had laten vallen? Kijk dan hoe de situatie ter plekke is, hadden er waarschuwingsbordjes moeten staan? Is de situatie gevaarlijk? Dan is de winkelier of restauranteigenaar aansprakelijk voor de letselschade.

Tip 6. Ga op zoek naar camerabeelden

Stel dat de dader is doorgereden of dat de tegenpartij zijn schuld niet wil toegeven. Camerabeelden kunnen dan uitkomst bieden. Weet u of er ergens camerabeelden op de plek van het ongeval gericht staan? Dan kunnen wij die voor u opvragen en daarmee de aansprakelijkheid onderzoeken.

Tip 7. Maak foto’s van het ongeval

Maak overal foto’s van; uw letsel, de straat, de olievlek op de vloer, uw verwondingen, etc. Dit kunnen allemaal aanwijzingen zijn die de aansprakelijkheid kunnen blootleggen. Als u foto’s heeft kunt u thuis nog eens rustig kijken naar eventuele aanwijzingen. Iets wat op het moment net na het ongeval lastig kan zijn. Een ongeval veroorzaakt immers altijd een bepaalde staat van in shock zijn.

Tip 8. Verzamel gegevens van getuigen

Omstanders hebben een frisse blik op de situatie. Zij hebben immers geen belang bij wie er aansprakelijk is voor het ongeluk. Het is dan ook altijd verstandig om zoveel mogelijk gegevens van omstanders te verzamelen. Zij kunnen later een getuigenverklaring afgeven over het ongeval als bewijsmateriaal.

Tip 9. Vraag het proces-verbaal of onderzoeksrapport op

Bij een ernstig verkeersongeval komt de politie een proces-verbaal opmaken. In dit proces-verbaal wordt een duidelijk beeld geschetst van het ongeval. Hieruit kan worden afgeleid wie de aansprakelijke tegenpartij is. Daarnaast vult u na een verkeersongeval een schadeformulier in. Ook daaruit kan worden opgemaakt wie aansprakelijk is voor het ongeval.

Bij een ernstig arbeidsongeval komt de Arbeidsinspectie langs om een onderzoeksrapport op te stellen. Uit dit rapport komt naar voren of de werkgever iets te verwijten valt. Dit onderzoek kunt u gebruik om de aansprakelijkheid aan te tonen.

Onze juristen kunnen deze stukken gratis voor u opvragen.

Tip 10. Laat uw zaak door ons onderzoeken

Onze juristen zijn gespecialiseerd in allerlei soorten letselschadezaken. Op dagelijkse basis zijn wij bezig met het onderzoeken en aantonen van de aansprakelijkheid van de tegenpartij. Zodat onze cliënten de schadevergoeding krijgen waar zij recht op hebben.

Schakelt u onze hulp in, dan krijgt u gratis juridische hulp. Uw persoonlijke jurist vraagt dan eventuele camerabeelden of een proces-verbaal voor u op. Onze juristen weten daarnaast alles over de regels en wetten omtrent letselschade en aansprakelijkheid. Wij ontdekken in uw plaats wie aansprakelijk is voor het ongeval. U herstelt in alle rust, wij doen het werk! Gratis!

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.