Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Info: Wanneer moet een werkgever een ongeval melden bij de arbeidsinspectie?

29 juni 2013 Bedrijfsongeval

Info: Wanneer moet een werkgever een ongeval melden bij de arbeidsinspectie?

Wanneer een werknemer tijdens zijn werk een ernstig ongeval overkomt is de werkgever verplicht dit ongeval te melden bij de Arbeidsinspectie. Wanneer het ongeval gebeurt op weg naar het werk of weer op weg naar huis dat wordt dat niet als bedrijfsongeval gezien.

Melden bij een ernstig ongeval

Maar wat is een ernstig arbeidsongeval?

Een ongeval moet worden gemeld als de werknemer aan de gevolgen van het ongeval is overleden, blijvend lichamelijk letsel oploopt of na het ongeval in het ziekenhuis moet worden opgenomen. Als pas na een poosje blijkt dat het slachtoffer alsnog in het ziekenhuis moet worden opgenomen, dan moet de werkgever het ongeval op dat moment alsnog melden bij de Arbeidsinspectie. Wanneer het slachtoffers slechts op de polikliniek in het ziekenhuis wordt geholpen en direct daarna weer naar huis mag, is het niet een ongeval dat door de werkgever gemeld dient te worden.

Wat gebeurt er na de melding?

In de meeste gevallen zal de Arbeidsinspectie een onderzoek instellen naar de exacte toedracht van het ongeval. Het is belangrijk dat dit snel gebeurt om de ongevalssituatie aan de Inspecteur te kunnen laten zien, zoals die was ten tijde van het ongeval. De Arbeidsinspectie zal elke melding van een bedrijfsongeval onderzoeken. De werknemer wordt in de meeste gevallen ook ondervraagd.

Meestal zal de Inspectie zo snel mogelijk na de melding een onderzoek instellen. De inspecteur moet de situatie ter plaatse kunnen beoordelen. Het is daarom belangrijk dat de ongevalssituatie zo veel mogelijk ongewijzigd blijft.

Boete voor de werkgever

Als na het onderzoek blijkt dat de werkgever een overtreding heeft begaan, zal hij een boete opgelegd krijgen. Als de werkgever een ernstig ongeval niet meldt, dan wordt dit in de Nederlandse Wet aangemerkt als een serieuze overtreding. De werkgever kan dan een hoge boete verwachten.

Neem vrijblijvend contact op voor gratis bijstand bij letselschade.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.