Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Recht: Werkgever aansprakelijk ondanks geven van instructie

29 juli 2013 Bedrijfsongeval

Recht: Werkgever aansprakelijk ondanks geven van instructie

Arbeidsongeval. Val van werknemer van een hoogwerker bij het ophangen veiligheidsnetten. Zorgplicht werkgever geschonden? Opzet of bewuste roekeloosheid van werknemer? 

Werkzaamheden

Een werknemer moet in opdracht van zijn werkgever vangnetten ophangen. Deze vangnetten worden gebruikt wanneer er op grote hoogte gewerkt moet worden. De gebruikelijke werkzaamheden van de werknemer bestaan uit het plaatsen en verwijderen van deze veilig­heids­netten.

Geen valbescherming gebruikt

Terwijl de werknemer de vangnetten wil bevestigen begeeft hij zich buiten de werkbak van de hoogwerker. Hij maakt hierbij geen gebruik van enige valbescherming. Werknemer is ongeveer 10 meter naar beneden gevallen en hij heeft als gevolg hiervan letsel opgelopen. Hij stelt zijn werkgever hiervoor aansprakelijk.

Wat te doen na bedrijfsongeval?

Bij een bedrijfsongeval ga je als eisende werknemer eerst naar de kantonrechter. Deze behandelt namelijk ongevallen op het werk. Deze kantonrechter heeft de werkgever aansprakelijk geacht voor het ongeval. Daarna is de werkgever in hoge beroep gegaan. Het Hof vindt echter ook dat de werkgever aansprakelijk is.

Hof Den Bosch

Volgens het Hof heeft de werkgever niet alle maatregelen genomen die mochten worden verwacht om de schade van de werknemer te voorkomen. Ook al blijkt uit de stukken dat in het algemeen de werkgever veilig werkt en laat werken. Gezien de aard van dit zeer gevaarlijke werk op grote hoogte, moet de werkgever aan heel strenge eisen met betrekking haar zorgplicht voldoen.

Werkgever heeft niet genoeg gedaan

De werkgever had de werksituatie ter plekke moeten komen bekijken, toen hij op de hoogte kwam van de gevaarlijke situatie. Hij heet slechts telefonisch gewaarschuwd. Hij had ook nog eens heel duidelijk moeten zeggen dat alle veiligheidsmaatregelen in acht moeten worden genomen., Ook controleerde de werkgever te weinig of alle werknemers zijn instructies in het algemeen wel opvolgden.

Geen sprake van bewuste roekeloosheid van de werknemer

Het Hof vindt ook niet dat er sprake is van bewuste roekeloosheid van de werknemer. (In dat geval zou de werkgever de schade namelijk niet hoeven te vergoeden). Om van bewuste roekeloosheid te kunnen spreken moet de werknemer zich voldoende bewust zijn van de grote gevaar van een val, hij moet zich ervan bewust zijn dat de kans dat hij zou kunnen vallen aanmerkelijk was. Hiervan is niets gebleken volgens het Hof.

De werkgever is aansprakelijk voor het bedrijfsongeval

Het Hof acht de werkgever in dit geval aansprakelijk voor het letsel van de werknemer en moet zijn schade dan ook vergoeden.

Heeft u ook een bedrijfsongeval meegemaakt? Laat onze juristen samen met u kosteloos kijken of wij uw werkgever aansprakelijk kunnen stellen. Neem vandaag  nog contact met ons op!

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.