Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Ontslag na letselschade

22 augustus 2013 Bedrijfsongeval

Ontslag na letselschade

U hebt letselschade opgelopen op de werkvloer. Schade waardoor u lichamelijke of geestelijke klachten heeft en wellicht uitvalt. Of u kunt minder werken. Uit onderzoek blijkt dat slachtoffers van letselschade op de werkvloer, meer kans hebben om te worden ontslagen. Hoe komt dat? Mag dat zomaar? En hoe zit het juridisch eigenlijk?

Onderzoek over ontslag na letselschade

Een aantal economen – waaronder Jan Boone en Jan van Ours uit Tilburg – hebben onderzocht wat de kans op ontslag is, nadat een werknemer betrokken is geraakt bij een ongeval op de werkvloer. De conclusie van dit onderzoek is niet waar men op hoopte. De getroffen werknemer loopt inderdaad een groter risico om te worden ontslagen.

Waarom sneller ontslag na letselschade?

De beide economen worstelen met de volgende vraag: hoe is het mogelijk dat een werkgever sneller wil overgaan tot ontslag na letselschade, terwijl deze bedrijven verzekerd zijn tegen aansprakelijkheid en het hen dus nauwelijks iets kost. Blijkbaar is er dan toch een andere reden om deze groep werknemers snel te ontslaan. Het onderzoek geeft op deze vraag helaas geen eenduidig antwoord. Ook ging men op zoek naar de oorzaak van het lage aantal meldingen van bedrijfsongevallen ten tijde van recessie. Daar vond men wel een antwoord op.

Werknemer is bang om ongeval te melden

Werknemers zijn ten tijde van een recessie angstig. Bang om op straat te worden gezet. Blijkbaar denkt men dat de kans op ontslag dan groter is als zij een bedrijfsongeval melden. “Tja, als er dan toch iemand moet worden ontslagen, dan nemen ze natuurlijk degene die vaak of lang in de ziektewet zit.” Deze gedachtegang is natuurlijk niet vreemd, los van het gegeven of hun manier van denken juist is. Maar men is simpelweg bang om een klein bedrijfsongeval te melden. “Laat het maar, ik werk wel gewoon door. Er moeten er binnenkort zo veel uit. Dan zit ik daar zeker bij.”

Werknemer wil geen risico lopen in tijden van recessie

Is die angst terecht? Dat weten de werknemers zelf ook niet helemaal. Men denkt van niet, maar wil het risico gewoon niet lopen. Het onderzoek wijst uit dat die angst voor ontslag na letselschade wel degelijk gerechtvaardigd is. Niet dat men direct wordt ontslagen, als men melding maakt van bijvoorbeeld een gebroken vinger of een onfortuinlijke valpartij. Maar wel is het zo dat als de economische omstandigheden van het betreffend bedrijf niet zo goed zijn, men eerder geneigd is de ‘zieke’ werknemers te ontslaan. In die zin is de angst bij de werknemers die op de werkvloer letselschade hebben opgelopen meer dan gegrond.

Meer weten? Lees onze pagina Bedrijfsongeval.

Ontslag na letselschade, mag dat?

Kunt u (gedeeltelijk) niet werken vanwege uw letselschade, dan mag uw werkgever u niet zomaar ontslaan. Het feit dat u letselschade hebt, is geen geldige reden.

Na twee jaar ziektewet mag uw werkgever u echter wel ontslaan. Ook is hij niet verplicht om uw contract te verlengen als dat afloopt tijdens de ziekteperiode. Is echter duidelijk dat uw klachten de reden zijn van het niet verlengen van het contract? En zou het wél verlengd worden als het bedrijfsongeval niet had plaatsgevonden? Dan kunt u daar een schadevergoeding voor krijgen.

Hier leest u meer over het claimen van uw schade.

Werkgever aansprakelijk stellen na bedrijfsongeval

Het aansprakelijk stellen van een werkgever na een bedrijfsongeval kan veel spanning met zich meebrengen. Hoe zal de werkgever reageren? Wordt u (sneller) ontslagen als u uw werkgever aansprakelijk stelt? Heeft het bedrijfsongeval invloed op uw werkrelatie?

Volgens de wet is een werkgever verplicht om zich als ‘goed werkgever’ te gedragen en een strenge zorgplicht heeft naar zijn werknemers toe. Daar hoort bij dat hij goed verzekerd is. Het hoeft een werkgever dus weinig tot niets te kosten als u een schadevergoeding claimt voor uw letsel. Uw relatie hoeft er niet onder te lijden en bovendien hebt u recht op een vergoeding van uw schade. Het zou jammer als u zich hierin laat tegenhouden door angst om de relatie te verstoren. Een goed werkgever hoort begrip te hebben voor uw situatie.

Meer weten over het aansprakelijk stellen van uw werkgever na een bedrijfsongeval? Lees onze pagina Werkgever aansprakelijk stellen.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.