Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Onderzoek AMC bevestigt dat psychische schade na een ongeluk vaak wordt miskend

1 oktober 2014 Medisch

Onderzoek AMC bevestigt dat psychische schade na een ongeluk vaak wordt miskend

De Volkskrant schreef vanochtend over een onderzoek van het AMC in Amsterdam, waaruit blijkt dat slachtoffers na een ongeval vaak te kampen krijgen met ernstige psychische schade. Volgens het onderzoek ontwikkelt één op de zes slachtoffers van een verkeersongeluk of ander ongeval PTSS. PTSS, voluit posttraumatische stressstoornis,  wordt veelal niet door de artsen gesignaleerd. Het miskennen van deze psychische schade bij slachtoffers zorgt op de lange duur voor steeds meer schade, zowel voor het slachtoffer zelf als de samenleving.

De cijfers

  • 770.000 mensen komen terecht op de Spoedeisende Hulp na een ongeval waarbij zij letselschade hebben opgelopen
  • 130.000 mensen daarvan zijn betrokken geweest bij een verkeersongeval
  • 16% van de ernstige letselschadeslachtoffers krijgt te maken met posttraumatische stressstoornis in het eerste jaar na het ongeval

Miskenning van PTSS

Artsen richten zich voornamelijk op het fysieke herstel van slachtoffers. Daardoor wordt Post traumatische stress stoornis vaak niet herkend. Maar mensen krijgen na een tijd wel te maken met de vervelende vervolgen van PTSS. Zo kan er meer ruzie ontstaan, thuis of op het werk, slapen ze slecht, en hebben ze regelmatig last van nachtmerries of flashbacks van het ongeval. Artsen in Nederland zijn ook volgens hoogleraar Leenen (traumatologie) zich niet goed genoeg bewust van psychische schade die kan ontstaan na een ongeluk.

Wat is PTSS?

Mensen die PTSS ontwikkelen kunnen onder andere last krijgen van:

  • Herbeleving van het ongeluk
  • Slaapstoornissen
  • Hevige schrikreacties
  • Extreme prikkelbaarheid en spanning

Psychische schade miskend in de letselschade

Ook in onze letselschadepraktijk krijgen wij vaak te maken met slachtoffers, die psychisch lijden aan de gevolgen van een ongeval. De verzekeraar lacht de klachten weg, of zegt dat deze klachten ook zonder ongeval wel op een of ander moment naar buiten zouden zijn gekomen. Deze zienswijze van de verzekeraar is uiteraard zeer frustrerend is voor letselschadeslachtoffers. Vaak zorgt deze houding van de tegenpartij ervoor dat slachtoffers zich nog slechter gaan voelen. De houding van de meeste verzekeraars werkt dan ook zeker niet mee aan het herstel van letselschadeslachtoffers.

Onafhankelijke expertise ter vaststelling van het causaal verband tussen de klachten en het ongeval

De juristen van JBLG vragen advies aan hun medisch adviseur wanneer deze psychische klachten bij het letselschadeslachtoffer zich voordoen na een ongeval. Deze adviseur kan in de meeste gevallen aan de hand van het medisch dossier vaststellen of de psychische klachten mogelijk het gevolg zijn van het doorgemaakte trauma. Wanneer de wederpartij desondanks (vaak ongemotiveerd) het causaal verband tussen de klachten en het ongeval blijft ontkennen, dient er een expertise door een onafhankelijke specialist te worden uitgevoerd.

Bent u zelf slachtoffer van een ongeval en wilt u meer weten over dit onderwerp? Schroom dan niet om contact op te nemen. U bent bij JBLG verzekerd van gratis, deskundige en betrokken juridische hulp.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.