Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Morele schadevergoeding, wat is het en hoe vraagt u het aan?

8 februari 2018 Smartengeld

Morele schadevergoeding, wat is het en hoe vraagt u het aan?

U bent betrokken geraakt bij een ongeval en u heeft recht op schadevergoeding. Maar heeft u ook recht op morele schadevergoeding? Wij leggen uit wat dat precies is, hoe het berekend wordt en hoe u het kunt aanvragen.

Ander woord voor smartengeld

Wat is een morele schadevergoeding? Misschien komt het woord smartengeld u bekender voor. Morele schadevergoeding is daar namelijk een ander woord voor. Het gaat hier om een vergoeding voor de morele, ofwel immateriële schade die u lijdt.

Deze schade kan een slachtoffer van letselschade op verschillende manieren oplopen. De meest voorkomende manier is als gevolg van het lichamelijke letsel. Stelt u zich voor: een man wordt aangereden. Hij loopt ernstige lichamelijke verwondingen op en verliest het gezichtsvermogen in zijn rechteroog. Hierdoor kan hij zijn baan als vrachtwagenchauffeur niet meer uitvoeren. Hij zit veel thuis, raakt depressief en krijgt daardoor huwelijksproblemen. Zijn morele schade is hier aanzienlijk, en zijn belangenbehartiger doet er goed aan om hier een gepaste schadevergoeding voor aan te vragen.

Daarnaast kan een morele schadevergoeding ook nog worden toegekend wanneer de betrokkene in zijn goede naam is geschaad, of de nagedachtenis van een naast familielid is aangetast.

Hoe wordt de hoogte van een morele schadevergoeding berekend?

Valt er een prijskaartje te hangen aan emotioneel leed? Volgens sommige mensen is het een belediging om alleen al te dénken dat morele schade met geld vergoed kan worden. In de meeste gevallen is dit echter de enige manier waarop dit kan (hoewel een welgemeende spijtbetuiging ook wat waard is).

Een morele schadevergoeding heeft veelal ook een symbolische betekenis. Het is erkenning van het leed dat het slachtoffer lijdt en heeft geleden door het ongeval, en zorgt voor een zekere mate van gerechtigheid.

De Smartengeldgids

Zoals u zich kunt voorstellen, is het berekenen van de morele schadevergoeding niet altijd even makkelijk. Gelukkig brengt de ANWB elk jaar de Smartengeldgids uit: een dik boek waarin uitspraken waarin een morele schadevergoeding werd toegekend, zijn verzameld. Belangenbehartigers van letselschadeslachtoffers raadplegen deze gids om te zien wat rechters in vergelijkbare zaken hebben toegekend aan morele schadevergoeding. Naar aanleiding hiervan berekenen ze het bedrag.

Factoren die de hoogte bepalen

Hoe redeneren rechters dan in zo’n situatie? Zij gaan uit van onder andere de volgende factoren:

  • De leeftijd van het slachtoffer. Is het een twintiger die nog een heel leven de gevolgen van het ongeval moet dragen, of juist een ouder iemand?
  • De ernst van het letsel. Hoe lang is de hersteltijd? Was er sprake van ziekenhuisopname? Hoeveel pijn moest het slachtoffer doorstaan?
  • Beperkingen die het letsel in de toekomst meebrengt (denk aan de vrachtwagenchauffeur die het zicht in zijn rechteroog verloor en dit voor altijd kwijt is).
  • In hoeverre het slachtoffer zijn werk en/of hobby’s niet meer kan uitvoeren.
  • Of het slachtoffer ook psychische aandoeningen heeft opgelopen die behandeld moeten worden.
  • Of er sprake is van predispositie. Dit houdt in of het slachtoffer ook aanleg had voor de klachten die ontstaan zijn naar aanleiding van het ongeval en of deze sowieso al zouden zijn ontstaan.

Naar billijkheid

Soms wordt hier in de rechtsspraak het jargon ex aequo et bono voor gebruikt. Dit houdt in dat er soms geen of niet genoeg objectieve maatstaven zijn om het bedrag van de morele schadevergoeding vast te stellen. De rechter kiest dan voor een bedrag dat hij of zij rechtvaardig acht – natuurlijk met de wet in gedachten.

Hoe kan ik een morele schadevergoeding aanvragen?

U hebt kunnen lezen dat het aanvragen van morele schadevergoeding niet met een invuloefeningetje te doen is. Er bestaat niet zoiets als een ‘smartengeldberekenaar’ waarin u uw klachten invult, waarna er een bedrag uitrolt waarmee u naar de wederpartij kunt stappen.

U hoeft het niet zelf te doen

Daarom heeft u er veel baat bij een belangenbehartiger in te schakelen. Deze kan heel precies voor u berekenen op welk bedrag aan morele schadevergoeding u recht heeft. Hij of zij zal dit aanvragen bij de wederpartij, vergezeld door uitgebreide beargumentering en ondersteund door voorbeelden van vergelijkbare zaken. U heeft immers al genoeg aan uw hoofd.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.