Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Info: Letselschadevergoeding berekenen

26 juni 2013 Schade berekenen

Info: Letselschadevergoeding berekenen

U heeft letselschade opgelopen als gevolg van een medische fout, een bedrijfsongeval, een verkeersongeval, een aanval van een dier of anderszins. U hebt letselschade en u wilt uw letselschadevergoeding berekenen. Maar met welke schadeposten moet u rekening houden bij het maken van een berekening?

Wat is een letselschadevergoeding?

Loopt u door een ongeval letsel op? De veroorzaker van het ongeval is verplicht u een vergoeding te betalen voor de letselschade die u lijdt: de letselschadevergoeding. Deze bestaat uit een vergoeding voor de materiële en immateriële schade. Letselschade is namelijk een verzamelnaam van verschillende schadeposten.

Letselschadevergoeding berekenen: de schadeposten

De letselschadevergoeding berekenen hangt van zowel de geleden materiële als immateriële schade af.

Materiële schade

Materiële schade is de bewijsbare, kwantificeerbare schade, oftewel schade die uit te drukken is in cijfers. Het berekenen van de letselschadevergoeding is mede afhankelijk van de mate van verlies van het arbeidsvermogen, pensioenopbouw, uw leeftijd, mogelijk verlies van zelfwerkzaamheid, onverzekerde ziektekosten en eventueel benodigde ziekenhuis- en/of revalidatievergoedingen. Maar ook de schade aan uw auto, fiets of kleding ten gevolge van het ongeval.

Immateriële schade

Daarnaast hebt u recht op een vergoeding voor al het leed dat u hebt geleden, de stress, pijn en verdriet die het ongeval met zich meebrachten. Dit heet smartengeld: een vergoeding voor immateriële schade.

Voorbeelden van schadeposten bij een letselschadevergoeding:

  • Uw auto moet gerepareerd worden;
  • U bent in één klap het eigen risico van uw zorgverzekering kwijt;
  • Er moeten foto’s gemaakt worden van uw nek, deze worden niet vergoed;
  • U kunt door uw letsel niet meer elke dag de hond uitlaten en moet hier iemand voor inhuren;
  • U kunt niet werken en loopt hierdoor salaris, maar ook bonussen mis;
  • U hebt voor het ongeval een vakantie geboekt, die u nu moet afzeggen;
  • U ligt in het ziekenhuis en uw naasten maken reiskosten omdat ze u komen opzoeken.

Vermindering op uw letselschadevergoeding

Er kunnen echter ook factoren zijn die de letselschadevergoeding verminderen. Stel u bent betrokken bij een verkeersongeval, buiten uw schuld, maar u droeg geen gordel. Of u heeft als passagier schade opgelopen, maar uw bestuurder (niet de veroorzaker) had alcohol gedronken en u was hiervan op de hoogte, ook dan kan er een vermindering van de letselschadevergoeding van toepassing zijn.

Letselschadevergoeding berekenen, hoe werkt dat?

De bedoeling van een letselschadevergoeding, is dat u weer kunt terugkeren naar de staat waar u in was vòòr het ongeval plaatsvond. Alle kosten die u maakt naar aanleiding van het ongeval, moeten dus vergoed worden.

Berekenen materiële schade

Om de hoogte van uw materiële schade te berekenen, zult u goed moeten bijhouden welke kosten u allemaal maakt door het ongeval. Schrijf alles op, bewaar de bonnetjes goed en leg als het ware een dossier voor uzelf aan. Het gaat echt om álle kosten, dus niet alleen medische rekeningen. Ook bijvoorbeeld inkomen dat u misloopt.

Lees meer: Schadeclaim indienen.

Berekenen immateriële schade

Zelf uw immateriële schade berekenen is lastig. Belangrijk is in ieder geval dat u goed kunt onderbouwen welke immateriële schade u lijdt. Heeft u veel pijn? Kun u niet meer met uw kinderen spelen door uw letsel? Hebt u angst overgehouden aan het ongeval?

Een juridisch expert kan u helpen bij het berekenen van het juiste smartengeldbedrag. Bekijk hiervoor de pagina smartengeld claimen.

Zelf uw letselschadevergoeding berekenen?

U kunt zelf een indicatie krijgen van uw letselschade. In een korte of uitgebreide test (die u beiden niet langer dan enkele minuten zullen kosten) kunt u zelf snel een globale indicatie van uw letselschadevergoeding krijgen.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.