Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

De vijf belangrijkste vragen over letselschade beantwoord

23 februari 2016 Nieuws

De vijf belangrijkste vragen over letselschade beantwoord

Het treinongeval

Op 23 februari 2016 steekt een bestuurder van een hoogwerker een bewaakte spoorwegoverweg in Dalfsen over. De hoogwerker heeft gewacht tot de ene trein is gepasseerd, waarna de hoogwerker oversteekt. Op het moment dat de bestuurder van de hoogwerker midden op het spoor staat, gaan de spoorbomen dicht en nadert een tweede trein. De tweede trein botst vervolgens tegen de hoogwerker aan met als gevolg een trein ongeval met ernstige gevolgen. Bij de aanrijding kwam de machinist van de passagierstrein om het leven. Meerdere mensen raakten gewond als gevolg van dit treinongeval.

Wat zegt de jurisprudentie over het verhalen van de letselschade na dit ongeval?

In 2005 is er een uitspraak gewezen in een soortgelijk ongeval, Hof Amsterdam 3 november 2005, ECLI:NL:GHAMS:2005:AY6896, VR 2006/114.

Op basis van het arrest van het Hof Amsterdam op 3 november 2005 en de eerdere uitspraak van de rechtbank kan schade als gevolg van een verkeersfout worden verhaald op de werkgever.

De casus uit 1996

In bovenstaande zaak gaat het, samengevat, om het volgende.

  • Op 29 oktober 1996 is een tien meter lange hoogwerker, bestuurd door een ambtenaar van de gemeente, op een met automatische halve overwegbomen beveiligde spoorwegovergang gegrepen door een trein van de NS.
  • De NS had in dit geding een beroep gedaan op het Waarborgfonds, dat de NS een vergoeding van €39.460,17 heeft betaald.
  • In dit geding wilde het Waarborgfonds het aan de NS uitgekeerde bedrag verhalen op de gemeente op grond van de stelling dat de bestuurder van de hoogwerker een verkeersfout heeft gemaakt, waarvoor de gemeente als werkgeefster van de bestuurder van de hoogwerker aansprakelijk is.
  • De rechtbank had in dit geding de vordering toegewezen.
  • Het Hof Amsterdam ging hier in mee.

Treinongeval Dalfsen

Bij het ongeval in Dalfsen op 23 februari 2016 stak de bestuurder van de hoogwerker een bewaakte spoorwegovergang buiten Dalfsen over. Op basis van de zojuist besproken jurisprudentie kan de werkgever van de bestuurder van de hoogwerker zeer waarschijnlijk aansprakelijk worden gesteld.

NS aansprakelijk?

In de meeste gevallen kunnen passagiers van een trein, die als gevolg van een treinongeval letselschade oplopen, deze schade tevens claimen op de NS, als vervoerder. Dit volgt uit de wet en dan met name uit de wet op de vervoersovereenkomst.

Wanneer u letsel heeft opgelopen als gevolg van een trein ongeval, laat u dan deskundig en geheel gratis voorlichten door één van onze juristen.

De wet en treinongelukken

Wanneer u met de trein reist gelden bijzondere wettelijke bepalingen. Wanneer u een kaartje heeft gekocht of met een treinabonnement reist, kunt u in veel gevallen tevens de vervoersmaatschappij aansprakelijk stellen wanneer u schade tijdens uw reis oploopt.

  • Op grond van deze wet moet de vervoersmaatschappij er voor zorgen dat u veilig van plaats A naar plaats B kunt reizen.
  • U dient wel aan te kunnen tonen dat het letsel door het ongeval is ontstaan. In de meeste gevallen zullen getuigen dit kunnen verklaren.
  • Vraag – indien mogelijk – namen en adressen van medereizigers, zodat u sterk staat in uw letselschadezaak als gevolg van een treinongeval.
  • Bezoek zo spoedig mogelijk een arts.
  • Neem contact op voor gratis juridische hulp.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.