Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Gewonden door noodweer feest Nijmeegse Vierdaagse

20 juli 2016 Algemeen

Gewonden door noodweer feest Nijmeegse Vierdaagse

Zoals eerder op de dag al werd voorspeld is er tegen de avond toch noodweer uitgebroken in sommige delen van het land. Zo ook in Nijmegen tijdens een feest dat werd gehouden ter ere van de Vierdaagse.  Volgens het AD zijn door het noodweer gewonden gevallen. Gelukkig trok het noodweer snel over en liet het weer zich hierna van zijn beste kant zien en zijn de optredens op het feestterrein hierna volgens programma doorgegaan.

Gewond door afgebroken tak

In het AD valt te lezen dat een vrouw een afgewaaide tak van een boom op haar hoofd heeft gekregen. Zij raakte hierdoor gewond en is naar het ziekenhuis vervoerd. Het noodweer kwam volgens getuigen zeer plotseling opzetten en ging gepaard met storm en onweer. Hierop ontstond er chaos bij de bezoekers van het feest, die zich in de feesttent bevonden. Iedereen wilde tegelijkertijd de tent verlaten.

Wie is aansprakelijk wanneer er gewonden vallen tijdens zo’n evenement?

Er kunnen meerdere personen/instanties aansprakelijk zijn, zoals:

  • De organisator van het feest
  • De gemeente die een vergunning voor het feest verleent
  • De eigenaar van een (ondeugdelijke) feesttent
  • Het bedrijf dat een feesttent niet naar behoren opzet
  • Een bezoeker die zich onrechtmatig gedraagt

De organisator van het feest aansprakelijk stellen

Indien de organisator van het feest in dit geval heeft nagelaten een weerbureau in te schakelen, welke voor hen de weersgesteldheid in de gaten houdt, kan in sommige gevallen de organisator op grond hiervan aansprakelijk voor de letselschade worden gehouden. Was er – na waarschuwing van dit weerbureau – voldoende tijd het terrein te ontruimen en een veilig heenkomen te zoeken? Dan heeft de organisatie onrechtmatig gehandeld, door een dergelijk bureau niet in te schakelen.

De gemeente die een vergunning voor het feest verleent

Verleent de gemeente een vergunning voor het feest, terwijl het op de hoogte is, dan wel op de hoogte had kunnen en moeten zijn, van bijvoorbeeld de slechte staat van onderhoud van het feestterrein (oude, niet verzorgde bomen), zijn er te weinig (nood) uitgangen vanaf het terrein etc, dan kan ook de gemeente in bepaalde gevallen aansprakelijk worden gesteld.

De eigenaar/verhuurder van een (ondeugdelijke) feesttent

Wanneer de feesttent niet aan bepaalde eisen voldoet, of bijvoorbeeld niet goed met de grond verankerd is en de tent stort in en hierdoor ontstaat letsel, dan is de eigenaar of verhuurder van de feesttent hiervoor aansprakelijk te houden. Veel verhuurders van feesttenten hebben overigens in hun algemene voorwaarden staan dat de tent ontruimd moet worden in geval van noodweer. Op die manier kunnen zij een groot deel van hun aansprakelijkheid uitsluiten.

Het bedrijf dat een feesttent niet naar behoren opzet

Wanneer de feesttent ondeugdelijk wordt opgezet en als gevolg hiervan stort de tent in, dan is het bedrijf dat deze tent heeft opgezet aansprakelijk voor eventueel ontstane letselschade.

Een bezoeker die zich onrechtmatig gedraagt

Gedraagt een bezoeker (of het slachtoffer zelf) zich onrechtmatig, door bijvoorbeeld te gooien met flessen of in de palen van de tent te klimmen, dan is diegene zelf aansprakelijk voor de hierdoor ontstane schade. Omdat de meeste aansprakelijkheidsverzekeraars voor particulieren opzettelijke misdraging uitsluiten, zal de dader de schade die als gevolg hiervan ontstaat zélf dienen te betalen.

Verzekerd

In de meeste gevallen is de organisator van het evenement verzekerd voor eventuele gevolgen van  een calamiteit, zoals het instorten van een feesttent door zware storm. De meeste verzekeraars hebben overigens strenge clausules opgenomen, waaraan de organisator moet voldoen om in aanmerking te komen voor polisdekking. Schakel altijd een ervaren letselschadebureau in om uw letselschade te claimen!

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.