Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Calamiteiten en angstcultuur in UMC Utrecht

5 november 2015 Medisch

Calamiteiten en angstcultuur in UMC Utrecht

Enkele artsen van de afdeling KNO van het UMC Utrecht hebben bij de IGZ aangekaart dat er diverse zaken ernstig fout gingen op hun afdeling. De IGZ is inmiddels gestart met een uitgebreid onderzoek.

Calamiteiten

Gister werd de kwestie onder de aandacht gebracht in het tv-programma Zembla. Er zouden een paar calamiteiten (ernstige fouten op medisch gebied) hebben plaatsgevonden en er zou een angstcultuur heersen op de KNO-afdeling in het UMCU.

Per ongeluk doorgesneden halslagader

Eén van de calamiteiten betreft een ‘per ongeluk’ doorgesneden halsslagader tijdens een operatie. De patiënt overleed enige tijd later. Wij noemen dat in de meeste gevallen geen calamiteit maar dood door schuld. Deze zaak ligt thans bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Raad van bestuur stuurt IGZ met een kluitje in het riet

De Inspectie zou al eerder een onderzoek zijn begonnen, maar liet zich toen met een kluitje in het riet sturen door de antwoorden zoals de raad van bestuur van het ziekenhuis gaf. De klokkenluiders durfden geen echte details te noemen, omdat ze bang waren hun eigen anonimiteit te verliezen. De heersende angstcultuur maakte dat zij niet openlijk melding van het incident durfden te doen.

Raad van bestuur doet aangifte tegen eigen artsen

De raad van bestuur van het ziekenhuis heeft nu aangifte gedaan tegen de artsen vanwege het lekken van vertrouwelijke patiënten informatie. Zou er nu werkelijk één patiënt zijn, die is overleden als gevolg van een medische fout, die niet zou willen dat deze informatie boven water kwam?

Artsen verschuilen zich na maken fatale medische misser vaak achter hun geheimhoudingsplicht

Ook wij maken in onze praktijk mee dat artsen zich verschuilen achter hun geheimhoudingsplicht, wanneer er sprake is van overlijden als gevolg van een medische fout. Zoals uit jurisprudentie en eigen richtlijnen van de KNMG blijkt, wordt toestemming in deze situaties verondersteld te zijn gegeven door de overledene.

Wij van WC-eend adviseren WC-eend

UMCU vindt dat in de tv-uitzending een te eenzijdig en negatief beeld geschetst word, want: na eigen onderzoek is de raad van bestuur van mening dat er zorgvuldig is gehandeld. Het ziekenhuis ziet geen reden om te twijfelen aan het kwaliteitssysteem. Typisch gevalletje weer van “Wij van WC-eend adviseren WC-eend”.

Bron: Medisch Contact

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.