Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Betoog van de Correspondent voor de Amerikaanse claimcultuur

15 juli 2014 Nieuws

Betoog van de Correspondent voor de Amerikaanse claimcultuur

Onlangs schreef Jesse Frederik in de Correspondent over de Amerikaanse claimcultuur, en vooral waarom Nederland deze zou moeten importeren. Ondanks zijn slechte imago, brengt de claimcultuur vele voordelen met zich mee. Het zet druk op producenten van slechte producten, verbetert het toezicht en zorgt uiteindelijk voor veiligere producten.

Frisse blik

Fijn, zo’n frisse blik op iets dat zo dicht aan letselschade raakt. Want ook al gaat het er in Nederland totaal anders aan toe dan in de VS, mensen kunnen nog wel eens een verkeerd beeld van de letselschadepraktijk hebben. “Zo, dus jij haalt miljoenen binnen voor mensen die struikelen op werk of een complicatie krijgen in het ziekenhuis?” krijg ik regelmatig te horen bij het noemen van mijn beroep. Maar nee, dat is niet hoe het er in Nederland aan toe gaat.

Rotte appels

Natuurlijk kent Nederland zijn eigen rotte appels, zoals letselschadeadvocaten en -juristen die met no cure no pay afspraken over de rug van letselschadeslachtoffers zelf rijk proberen te worden. Maar de letselschadepraktijk zelf is verre van extreem. Slachtoffers krijgen een schadevergoeding voor de kosten die ze daadwerkelijk hebben gemaakt of gaan maken, omdat ze bijvoorbeeld minder kunnen werken, hulpmiddelen nodig hebben of hun eigen huis niet meer schoon kunnen maken.

Smartengeld is erg laag in Nederland

Naast al deze kosten krijgen slachtoffers soms ook een immateriële schadevergoeding: het smartengeld. Ook deze bedragen zijn verre van extreem te noemen, en Nederlandse rechters krijgen regelmatig klachten over het achterlopen bij andere Europese landen. Amputatie van het been? Zo’n 40.000 euro smartengeld. Vingertopje? Paar honderd euro. Vingers? Enkele duizenden.

Hoger smartengeld kan resulteren in veiligere werkomgeving

Het klinkt abstract, maar door slechte veiligheidsinstructies of inadequaat functionerende machines gaan meer vingers en vingertoppen verloren dan je zult geloven. De verzekeraar van de aansprakelijke werkgever is daardoor een paar duizend euro kwijt, niet iets waarvan ze lang wakker liggen. Zou het zo erg zijn, om wat Amerikaanser te worden in het beoordelen van de hoogte van smartengeld?

Pleidooi

Lijkt me niet.  Niet alleen voor de vingertoplozen onder ons, maar juist voor iedereen die alle tien vingers nog heeft en ze graag wil houden. En als wat extra druk in de vorm van het betalen van hogere schadevergoedingen daaraan bijdraagt, dan pleit ook ik graag voor een wat meer Amerikaansere claimcultuur.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.