Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Veroorzaker letselschade Jansen-Steur eindelijk voor de rechter

21 september 2013 Letselschade informatie

Veroorzaker letselschade Jansen-Steur eindelijk voor de rechter

Veel letselschadeslachtoffers van ex-neuroloog Jansen-Steur zijn opgelucht. Het gaat dan eindelijk gebeuren. De veroorzaker van al dat lichamelijk en geestelijk leed, Jansen-Steur, dient eindelijk voor de rechter te verschijnen. Dit is medegedeeld door mr. M van Eykelen, officier van Justitie medische zaken. Deze strafzaak, die door de nodige media op de voet zal worden gevolgd, begint maandag 4 november om half tien in de rechtbank Overijssel te Almelo.

Wie is Jansen-Steur eigenlijk?

We gaan een klein stapje terug in de tijd. Wie is Jansen-Steur eigenlijk en wat heeft hij misdaan? Jansen-Steur is lange tijd werkzaam geweest als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente. Hij werd bekend en gewaardeerd vanwege zijn onderzoeken naar diverse ziektes, waaronder de ziekte van Alzheimer, ziekte van Parkinson en Multiple Sclerose. Landelijk kreeg hij meer en meer bekendheid, zeker na zijn interview bij EenVandaag in 2002. Als Parkinson-deskundige vertelde hij het Nederlandse volk dat hij zich zorgen maakte over de gezondheidstoestand van Prins Claus.

Verslaafd aan kalmerende middelen

Tot dat moment leek er met zijn loopbaan niets aan de hand en leek een succesvolle voortzetting van carrière aannemelijk. Het ging echter fout. Achteraf bleek dat hij in 2000 verslaafd is geraakt aan het kalmerende middel midazolam. Het lijkt erop dat op dat moment zijn frauduleuze handelen is begonnen. Om telkens over dit kalmerende middel te kunnen beschikken, vervalste hij recepten van collega’s. In de jaren erna stelde hij regelmatig verkeerde diagnoses, verwisselde foto’s van patiënten en vervalste resultaten die eerder in een laboratorium waren vastgesteld. Of het gebruik van midazolam ten grondslag ligt aan het foutieve handelen van Jansen-Steur lijkt niet bewezen.

Claims van slachtoffers van letselschade konden niet uitblijven

Claims van patiënten en reacties van slachtoffers van letselschade konden natuurlijk niet uitblijven. In 2005 werden de wanpraktijken voor het eerst publiekelijk aan de kaak gesteld. Voor Jansen-Steur was er in Nederland geen weg meer terug. Toch probeerde hij in een later stadium in Duitsland aan het werk te komen. Dat is ‘m tijdelijk gelukt. Maar de Nederlandse media zaten ‘m dusdanig op de hielen dat zijn carrière bij onze oosterburen geen lang leven beschoren was. De laatste berichtgevingen op 20 september 2013 laten ons weten dat Jansen-Steur ook in Duitsland medisch foutieve handelingen heeft verricht.

Vraag centraal: Is Jansen-Steur nalatig geweest?

Tijdens de strafzaak op 4 november in Almelo zal de volgende vraag centraal staan: in hoeverre heeft Jansen-Steur in strijd met de zorg gehandeld of in welke mate is hij hierin nalatig geweest? De slachtoffers van Jansen-Steur, die al dan niet blijvende letselschade hebben opgelopen, zullen deze zaak met interesse volgen. Vanzelfsprekend hopen zij eindelijk op gerechtigheid. Iets waar zij al jaren voor gevochten hebben.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.