Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Tegenpartij aansprakelijk stellen na aanrijding: wat moet u weten?

12 oktober 2013 Letselschade informatie

Tegenpartij aansprakelijk stellen na aanrijding: wat moet u weten?

U bent aangereden, maar hebt zelf helemaal geen schuld aan de aanrijding. Om uw schade vergoed te krijgen, moet u de tegenpartij aansprakelijk stellen. Wat moet u weten bij het aansprakelijk stellen van de wederpartij?

Wat is belangrijk om te weten na een aanrijding met letsel:

 • U kunt uw letselschade verhalen op de automobilist en op diens verzekeraar
 • Dit heet rechtstreekse aansprakelijkheidsstelling na aanrijding
 • Vraag daarom altijd of de tegenpartij het schade-aanrijdingsformulier invult
 • Hierop staat dan ook vermeld wie de aansprakelijkheidsverzekeraar is

Tip: u bent niet verplicht het schade-aanrijdingsformulier te ondertekenen. Check daarom altijd eerst goed of u het eens bent met wat er op het formulier staat, voor u ondertekent.

Rechtstreeks de verzekeraar van de tegenpartij aansprakelijk stellen

Op grond van de WAM (Wet aansprakelijkheid motorrijtuigen) kan de verzekeraar direct worden aangesproken en hoeft u niet eerst de automobilist aansprakelijk te stellen. Dit heet ‘de directe actie’.

Maximaal voor 5 miljoen verzekerd

Volgens de WAM is de schade welke door de verzekerde auto wordt veroorzaakt maximaal voor 5 miljoen verzekerd. U hoeft zich dus geen zorgen te maken dat de veroorzaker van het ongeval, de automobilist, in de problemen komt door uw schadeclaim.

De tegenpartij aansprakelijk stellen, hoe doe ik dat?

U stelt de tegenpartij aansprakelijk door middel van een aansprakelijkheidsbrief. Daarin staat het volgende:

 • De gegevens van de betrokkenen;
 • Formeel benoemd dat het om een aansprakelijkheidsbrief gaat;
 • Datum en toedracht van het ongeval;
 • Zo volledig mogelijke omschrijving van de schade;
 • Bedrag aan schadevergoeding dat u eist;
 • Eventuele bijlagen: schadeformulier, proces-verbaal, getuigenverklaringen, foto’s;
 • Uw handtekening.

Zorg dat u de aansprakelijkheidsbrief aangetekend verstuurd.

 • U moet hierbij ook noemen dat u aanspraken maakt op een vergoeding voor smartengeld;
 • En op de wettelijke rente;
 • Beter is het om een letselschade advocaat of jurist in te schakelen;
 • Zodat deze voor u de tegenpartij aansprakelijk kan stellen.

Zo weet u zeker dat u niets vergeet. Het is heel belangrijk dat in de aansprakelijkheidsbrief geen claim vergeten wordt! Lees hier meer over de voordelen van juridische hulp bij letselschade.

Verjaring na drie jaar

U moet de verzekeraar binnen drie jaar aansprakelijk stellen. Anders is de vordering verjaard. De automobilist zelf kunt u ook nog na die drie jaar aansprakelijk stellen, maar dit moet wel binnen vijf jaar na het ongeval zijn gebeurd.

Wat nu als de auto van de ander niet is verzekerd?

U kunt dan als slachtoffer een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit Fonds vergoedt uw schade als iemand niet verzekerd is, of als de dader na de aanrijding doorrijdt. Stel dat u wordt aangereden door een bestuurder van een motorvoertuig dat niet verzekerd is. In dat geval zou u als benadeelde partij een beroep kunnen doen op het Waarborgfonds Motorverkeer.

Doorgereden na aanrijding

Het Waarborgfonds springt bij als iemand een verkeersongeval veroorzaakt terwijl hij niet conform de WAM verzekerd is of als de veroorzakende partij, rijdend met een verzekeringsplichtig motorrijtuig, onbekend blijft.

Tegenpartij aansprakelijk stellen? Bezoek een arts

Als u bent aangereden, dient u – om voor letselschadevergoeding  in aanmerking te komen – aantonen dat uw letsel en de klachten die u heeft door het ongeval komen.

Preëxistente klachten

Veel verzekeraars proberen er mee weg te komen door te zeggen dat u vóór het ongeval toch ook al rugpijn had en dat deze rugpijn dus niet door het ongeval komt?

Daarom is het van belang dat u, nadat u letselschade heeft opgelopen, meteen een afspraak maakt bij de huisarts. Deze kan voor u vaststellen dat de klachten inderdaad het gevolg zijn van het ongeval. Als u te lang wacht met naar de huisarts gaan na een aanrijding, kan dit negatief uitpakken voor uw schadeclaim.

Wilt u meer weten over de tegenpartij aansprakelijk stellen bij een ongeval met letsel? Lees onze pagina Aansprakelijkheid verkeersongeval.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.