Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Smartengeld vergoeding krijgt meer aandacht

17 januari 2015 Schadeclaim

Smartengeld vergoeding krijgt meer aandacht

De laatste tijd bepalen de rechters meer en meer dat het rechtvaardig is hoger smartengeld toe te kennen aan slachtoffers van letselschade. Zij besteden ook aandacht aan waarom zij precies dit hogere smartengeld toekennen. Eind vorig jaar werd het hoogste smartengeld ooit toegekend. Hoeveel was dit smartengeld en waar werd het voor toegekend? En waarom is het toekennen van hoger smartengeld in Nederland een positieve ontwikkeling?

Wat is smartengeld?

Smartengeld wordt gezien als een vergoeding voor het doorgestane leed en de pijn en het gemis aan levensvreugde, die slachtoffers ervaren na een ongeval. In Nederland werd door rechters altijd een zeer laag bedrag aan smartengeld toegekend, wanneer dat vergeleken wordt met uitkeringen voor het smartengeld in de ons omringende landen. Daar schijnt nu verandering in te komen!

Dat zou een goede zaak zijn. Want hoewel men natuurlijk nooit de pijn en het leed van een ongeval zou kunnen vergoeden met geld, kan het er wel voor zorgen dat het slachtoffer hiermee het leven weer een klein beetje aangenamer kan maken. Al was het maar om eens heerlijk luxe op vakantie te kunnen gaan en alle zorgen die zo’n ongeval met zich meebrengt te vergeten.

Meer aandacht voor hoger smartengeld

De ANWB geeft ieder jaar een zogenaamde Smartengeldgids uit waarin bedragen vermeld staan die in het verleden aan een slachtoffer zijn toegekend. Omdat er geen vastgestelde bedragen bestaan voor smartengeld, wordt onder andere gekeken naar bedragen die rechters hebben toegekend in eerdere, vergelijkbare zaken. In de letselschade praktijk wordt daarvoor in de Smartengeldgids gekeken. Zo komen belangenbehartigers tot een redelijk smartengeldbedrag.

Smartengeld te laag

De juristen van JBL&G hanteren ook de bedragen uit de Smartengeldgids. Wanneer echter naar hun mening het toegekende bedrag voor dit specifieke slachtoffer in hun ogen te laag is, gaan ze de discussie met de tegenpartij aan. Zo proberen zij een hoger bedrag aan smartengeld vergoed te laten krijgen voor het slachtoffer. JBL&G is van mening dat smartengeldbedragen in Nederland te laag zijn en pleit voor een standaard verhoging van (minstens) 10% voor alle toegekende smartengeldbedragen.

Hoger smartengeld

Gelukkig is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor hoger smartengeld. Zo werd vrij recent arrest een 10% hoger smartengeld toegekend waarbij het hof de volgende motivatie gaf:

“Omdat het hof ook rekening wil houden met de in de literatuur gevoerde discussie over de hoogte van het smartengeld, zal het hof het voornoemde bedrag met 10% verhogen.” 

De rechters waren zich dus bewust van hoe laag smartengeld in dit land is en namen hierover een standpunt in door het bedrag te verhogen.

Ook is in de editie van de Smartengeldgids voor 2016 een toename te zien in het aantal uitspraken waarbij smartengeld wordt toegekend. Daarbij zijn rechters uitgebreider in het motiveren van hun uitspraak. En, zeer opvallend: in 2015 werd het hoogste smartengeldbedrag ooit in Nederland toegekend.

Een man raakte zeer ernstig verbrand door een molotovcocktail. Hij kan onder andere niet meer rennen, lang staan, wandelen, tillen, hurken of zelfstandig wonen. Als vergoeding van zijn immateriële schade kreeg hij een recordbedrag van € 200,000,- toegekend. Een vrouw die ook slachtoffer van het ongeval werd, kreeg € 150.000,- aan smartengeld. Dit laatste bedrag was tot dan toe het hoogste smartengeldbedrag ooit toegekend in Nederland, voor een slachtoffer dat werd overgoten met zwavelzuur.

Hoe hoog is mijn smartengeld?

Meer weten over hoe hoog uw smartengeld is, of zou kunnen zijn? Omdat er voor letselschade geen vaste smartengeldbedragen zijn, is het onmogelijk om van tevoren te zeggen hoe hoog uw smartengeld zou zijn. Schakelt u een belangenbehartiger in? Deze kan aan de hand van informatie over de toedracht van het ongeval en uw letsel een goede inschatting maken van het bedrag dat u kunt claimen aan smartengeld.

Smartengeld wordt bepaald aan de hand van onder andere de volgende factoren:

  • De aard en ernst van het letsel;
  • De toedracht van het ongeval;
  • De aard en ernst van het toegebrachte leed;
  • De leeftijd van het slachtoffer;
  • Eerder uitspraken in vergelijkbare zaken.

Meer weten? Lees onze pagina Smartengeld claimen.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.