Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Slachtoffer aanrijding met hond overlijdt

8 maart 2016 Hondenbeet

Slachtoffer aanrijding met hond overlijdt

Dodelijke aanrijding met hond bewijst belang verzekering hondenbezitter

Vorige week pleitte JBL&G voor het verplicht stellen van een aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitters. Het ongeval waarbij een Almeerse vrouw overleed na een aanrijding met een hond, bewijst het belang van deze verzekering. Want wanneer een verzekering ontbreekt, is het nog maar de vraag of de nabestaanden hun schade ooit vergoed krijgen.

Persbericht: Dodelijke aanrijding met hond bewijst belang verzekering hondenbezitter

Achtergrondinformatie: feiten en cijfers over honden en ongevallen

Achtergrond verhaal in de Metro

Eerste persbericht: Bijtgrage Fikke vaak niet verzekerd

Een aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitters blijkt hard nodig

Een 65-jarige vrouw uit Almere raakte afgelopen donderdag ernstig gewond na een botsing met een hond. Als gevolg van haar verwondingen is ze overleden. Een tragisch voorval dat vragen oproept over aansprakelijkheid. Wie draait er op voor de schade als de eigenaar van de hond niet verzekerd is?

De aanrijding vond plaats in de Filmwijk in Almere. De 65-jarige vrouw fietste over het Fongerspad bij het Weerwater, toen ze plotseling een hond voor haar fiets kreeg. Volgens getuigen liep de hond los. Door de val liep de vrouw ernstig letsel aan haar hoofd op. Ze werd naar het AMC gebracht, waar ze aan haar verwondingen overleed.

Aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitters

Vorige week drong JBL&G aan op een aansprakelijkheidsverzekering voor hondenbezitters, een bericht dat werd opgepikt in landelijke media. Dit schrijnende geval laat zien dat deze oproep nodig is. Hoe leuk het bezit van een hond is, het is ook een verantwoordelijkheid. Het dier kan anderen namelijk schade berokkenen en hier denken veel mensen niet over na.

Voor iemand die in het bezit is van een motorvoertuig is het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering al verplicht. Hier zijn weinig tegengeluiden over: de meeste mensen zijn wel doordrongen van het feit dat het bezitten van een motorvoertuig de kans vergroot om bij een ongeval betrokken te raken en een ander schade toe te brengen. Het hebben van een aansprakelijkheidsverzekering zorgt voor de zekerheid dat als dit gebeurt, de schade zonder problemen vergoed kan worden. Een rust voor zowel het slachtoffer als de aansprakelijke partij.

Waarom is dit bij hondenbezitters niet het geval? Zoals dit tragische voorval aantoont, kan een ongeluk met een hond even dodelijk aflopen als een verkeersongeval.

Wie vergoedt de schadeposten?

Een botsing met een hond kan een hoop schadeposten met zich meebrengen. In dit geval schadeposten waar de nabestaanden van het slachtoffer zich ineens zorgen over moeten maken. Dit terwijl zij waarschijnlijk al genoeg aan hun hoofd hebben nu hun geliefde is overleden.

De volgende kostenposten kunnen optreden na een ongeval met dodelijke afloop:

  • Kosten van het verblijf in het ziekenhuis
  • Begrafeniskosten
  • Verlies aan inkomen nu een kostwinner is weggevallen
  • Smartengeld voor de psychische schade

Alles bij elkaar kunnen deze kosten behoorlijk oplopen. Als de eigenaar van de hond aansprakelijk is gesteld maar niet verzekerd blijkt, is het nog maar de vraag of hij of zij over de financiële middelen beschikt om deze schade te vergoeden. Is dit niet zo, dan kunnen de nabestaanden overwegen om beslag te laten leggen en naar de rechtbank te gaan. Dit brengt echter weer kosten en zorgen met zich mee.

Veel eenvoudiger zou het dus zijn als de eigenaar van de hond een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten. Dan kunnen de nabestaanden een schadeclaim indienen bij de verzekeraar. Een verzekering hoeft maar een paar euro per maand te kosten.  Voor dit bedrag zijn in de meeste gevallen alle gezinsleden plus de huisdieren verzekerd en dit kan een hoop zorgen schelen. Of de aansprakelijke partij van dit tragische voorval ook daadwerkelijk verzekerd is, is in dit geval onbekend. We kunnen slechts hopen van wel.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.