Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Tractor relatief vaak betrokken bij ongeluk in verkeer

5 oktober 2013 Auto ongeluk

Tractor relatief vaak betrokken bij ongeluk in verkeer

Steeds vaker berichten kranten en nieuwssites erover: tractoren en andere landbouwvoertuigen zijn relatief gezien vaker betrokken bij ongelukken in het verkeer. Is hiervoor een speciale reden? En wat te doen als u betrokken raakt bij een ongeluk met een tractor?

Ongeval met tractor

Dat ongevallen met tractors en andere landbouwvoertuigen zo vaak voorkomen, is misschien onverwachts. Vanwege de lage snelheid van betreffende voertuigen zou u denken dat een verkeersongeval niet vaak voorkomt.

Het tegendeel blijkt waar. Sterker nog: waar het aantal verkeersongevallen jaarlijks daalt, blijft het aantal verkeersongevallen met landbouwvoertuigen al jaren gelijk. Het aantal slachtoffers van een verkeersongeval met een tractor ligt rond de 16 dodelijke slachtoffers en 100 ziekenhuisgewonden per jaar.

Kwetsbare verkeersdeelnemers

Het zijn vaak de kwetsbare verkeersdeelnemers, fietsers en voetgangers, die slachtoffer zijn van ongevallen met tractoren of andere landbouwvoertuigen. Omdat zij onbeschermd zijn, is het letsel dat zij oplopen door het ongeluk des te groter. Verschillende redenen die bijdragen aan het grote aantal ongevallen met tractoren:

 • Brede voertuigen op smalle weggetjes;
 • De andere verkeersdeelnemer is slecht zichtbaar voor de bestuurder van de tractor;
 • De tractor rijdt (te) snel;
 • Één van de weggebruikers schat de situatie verkeerd in;
 • Een van de weggebruikers wordt afgeleid (door bijvoorbeeld de telefoon).

Ongeval met tractor: kwetsbare verkeersdeelnemers krijgen altijd minstens 50% schade vergoed

In Nederland zijn fietsers en voetgangers beschermd door de wet. Komen zij terecht in een verkeersongeval, bijvoorbeeld met een tractor, dan krijgen zij altijd minstens 50% van hun schade vergoed door de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig. Ook als het ongeval hun schuld was.

Onervarenheid

Één van de redenen dat tractors relatief betrokken zijn bij ongevallen in het verkeer, is dat bestuurders van landbouwvoertuigen tot voor kort niet in het bezit hoefden te zijn van een speciaal geldig rijbewijs. Eigenlijk was het zo dat elke boer onbekommerd en onervaren een motorvoertuig in kon stappen en besturen. Dit is gevaarlijk, want eenieder gaat er toch vanuit dat betreffende bestuurder enige ervaring heeft.

T-rijbewijs

Gelukkig is per 1 juli 2015 het T-rijbewijs ingevoerd. Nu kan iedereen die een landbouwvoertuig wil besturen hier vanaf zijn 16e rijexamen voor doen. Het is ook mogelijk om met een rijbewijs B een tractor te besturen . Het nieuwe rijbewijs heeft betrekking op landbouwtrekkers, bosbouwtrekkers en andere voertuigen die zich met een beperkte snelheid op de weg begeven. Straatvegers en maaimachines vallen hier echter niet onder. Het benodigde papiertje is overigens niet verplicht als de boer slechts werkzaam is op zijn eigen akker.

Ongeval op eigen boerenerf

Vermeld dient te worden dat bij ongelukken in het verkeer niet per definitie de ‘onervaren’ boer zonder rijbewijs hieraan schuldig is. Noemenswaardig is wel dat de ongevallen niet alleen op de openbare weg plaatsvinden. Soms treft een noodlottig ongeval iemand van de eigen boerenfamilie. Dat komt omdat men zich met de trekker op het eigen erf veilig waant. Hoe gruwelijk het ook klinkt, het zijn soms de op eigen terrein spelende kinderen die getroffen worden door een dergelijk verschrikkelijk ongeval. Gebeurt een dergelijk ongeval op het boerenbedrijf en is het slachtoffer in dienst van de boer, dan is er sprake van een bedrijfsongeval.

Ongeval met tractor? Gratis juridisch advies

Raakt u betrokken bij een ongeluk met een tractor? Dan kunt u ernstige letselschade oplopen. Schade die u vergoed moet krijgen door de verzekeraar van de wederpartij, of het nu gaat om een verkeersongeval of een bedrijfsongeval. U kunt een schadevergoeding krijgen voor bijvoorbeeld de onderstaande schadeposten:

 • Medische rekeningen;
 • Eigen risico dat u moet betalen;
 • Kosten die gepaard gaan met revalidatie;
 • Hulp in de huishouding;
 • Gederfde inkomsten;
 • Studievertraging;
 • Leed, pijn en stress: smartengeld.

JBL&G staat u bij met gratis juridische hulp bij letselschade door een ongeval met een tractor. Neem contact met ons en wij bellen u dezelfde werkdag nog terug voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.