Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Ongeluk met letselschade op vakantie

20 juni 2017 Algemeen

Ongeluk met letselschade op vakantie

Het zal u maar gebeuren. Eindelijk heeft u vakantie. Heerlijk aan de Costa del Sol, hoog in de bergen van Zwitserland of van legio mogelijkheden in eigen land. En dan.. Krijgt u een ongeluk met letselschade als gevolg. Wat een pech. Uw ontspannen gevoel verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Allerlei vragen spoken er door uw hoofd. Wat te doen? Wie is er aansprakelijk te stellen? Opgelopen letsel kan u namelijk heel veel geld kosten. Niet alleen dat, het kan heel veel leed met zich meebrengen.

Letselschade door auto-ongeluk op vakantie

De stemming zit erin: iedereen zingt mee met de radio. Genieten! En dan gebeurt het: u wordt aangereden door een andere verkeersdeelnemer. Niet alleen is uw auto beschadigd, u heeft er ook letselschade aan over gehouden. Wie gaat er voor de kosten opdraaien?

De taalbarrière kan een groot probleem vormen voor het letselschadeslachtoffer. Niet alleen dat, ook de regels en wetten vormen een obstakel voor het claimen van letselschade. Bent u binnen Europa aangereden door een Nederlander? Met een Nederlands voertuig? Dan geldt de Nederlandse schaderegeling. Dat maakt het proces al een stuk gemakkelijker.

Letselschade door aanrijding met een Nederlandse automobilist

Een ongeluk zit helaas in een klein hoekje. Op een gewone doordeweekse werkdag, maar ook op vakantie. Miljoenen Nederlanders gaan jaarlijks met de auto naar het buitenland. Binnen Europa rijden ze kris kras over de grenzen. Het kan dan gebeuren dat u wordt aangereden door een landgenoot. Wat kunt u dan het beste doen?

Het land waar het ongeluk heeft plaatsgevonden wordt als uitgangspunt gebruikt voor de verkeersregels. Het ongeluk heeft immers in dat land plaatsgevonden. Andere regels, andere wetten. In dit geval geldt alleen wel de Nederlandse schaderegeling. Het gaat immers om twee Nederlandse automobilisten. Dit kan dus in Nederland worden opgelost door een ervaren letselschadejurist.

Tip: neem altijd een Europees aanrijdingsformulier mee op reis!

Letselschade opgelopen tijdens een vakantie in eigen land

Niet iedereen gaat op vakantie naar het buitenland. Sommige mensen genieten van de mogelijkheden die Nederland te bieden heeft. Er is genoeg keuze voor een dagje uit. Wat dacht u van een tripje naar het zwembad, de dierentuin of een attractiepark.

Het wordt weer een drukte van jewelste! Heerlijk al die blije gezichten. Maar wat doet u als u of uw kind letselschade oploopt tijdens uw dagje uit? Allereerst schakelt u natuurlijk hulp in voor de opgelopen verwondingen. Maar wie is er eigenlijk aansprakelijk te stellen? Wie gaat uw letselschade vergoeden?

Letselschade door ongeval in attractiepark

Jaarlijks trekken de Nederlandse pretparken miljoenen bezoekers. De laatste jaren schijnen de bezoekersaantallen zelfs alleen maar te stijgen. Het is dan ook een leuke tijdbesteding voor jong en oud.

Pretparken moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen:

 • De attracties moeten zo veilig mogelijk gemaakt worden
 • De attracties moeten regelmatig gecontroleerd en gekeurd worden
 • De bezoekers moeten goed ingelicht worden over de nog aanwezige gevaren (waarschuwingsborden, aanwijzingen personeel)
 • De attracties mogen geen gevaar vormen voor de gezondheid en de veiligheid van de bezoekers

Een attractie moet zo ontworpen zijn dat het zich qua veiligheid indekt voor gebruik dat redelijkerwijs te verwachten valt. Een kind is nou eenmaal onvoorzichtiger. Is het pretpark nalatig in één of meerdere aspecten? En loopt iemand daardoor letselschade op? Dan is het pretpark aansprakelijk te stellen. Tenzij het slachtoffer buitensporig gedrag vertoonde.

Letselschade door ongeval in dierentuin

Een dierentuin moet ook aan bepaalde veiligheidsmaatregelen voldoen. De kooien van de dieren moeten goed afgesloten zijn. En de hekken moeten hoog genoeg zijn. Stel dat een kind onverhoopt over een hek kan klimmen. En het dier in die ruimte schrikt. Dan kan het zijn dat het dier uithaalt. Met letsel tot gevolg.

De dierentuin kan nalatigheid worden verweten als het hek niet hoog genoeg was. Kinderen en dieren kunnen nou eenmaal onvoorspelbaar gedrag vertonen. Daarnaast staat in het Burgerlijk Wetboek 6, artikel 179:

“De bezitter van een dier is aansprakelijk voor de door het dier aangerichte schade, tenzij aansprakelijkheid op grond van de vorige afdeling zou hebben ontbroken indien hij de gedraging van het dier waardoor de schade werd toegebracht, in zijn macht zou hebben gehad.”

In de hoofdregel is de bezitter, in dit geval de dierentuin, dus aansprakelijk voor de letselschade die het dier veroorzaakt. Letselschadeslachtoffers kunnen een schadevergoeding claimen bij:

 • Nalatigheid van de dierentuin
 • Nalatigheid van de medewerkers
 • Bij een ontsnappingspoging van een dier

Letselschade door ongeval in zwembad

Het zwembad moet in goede staat zijn, zodat ongelukken voorkomen kunnen worden. Veel zwembaden maken gebruik van stoplichten bij glijbanen, zodat kinderen niet op elkaar botsen. Dit kan namelijk desastreuze gevolgen hebben. In bepaalde gevallen is het mogelijk om een letselschadevergoeding of, in het ergste geval, overlijdensschadevergoeding te claimen:

 • Slecht onderhoud van glijbanen of zwembadvloer
 • Stoplicht is stuk
 • Legionella
 • Verdrinking door nalatigheid en onvoldoende toezicht

Het zwembad is verantwoordelijk voor een goed onderhoud van de vloeren, het water en de speelobjecten. Is het zwembad nalatig geweest in het onderhoud, dan kan het letselschadeslachtoffer een schadeclaim indienen.

Natuurlijk kan het zijn dat een stoplicht tijdelijk niet werkt, maar dan moet er wel voldoende toezicht zijn. Voldoende toezicht is een wettelijk vereiste voor een zwembad. Dit houdt onder andere in dat tenminste één persoon een goed zicht heeft op alle bassins. Hoe drukker het zwembad, hoe meer toezichthouders aanwezig moeten zijn.

Nederlands Recht?

Heeft u tijdens uw vakantie letselschade opgelopen in het buitenland, veroorzaakt door een Nederlander? Dan is in de meeste gevallen Nederlands recht van toepassing!

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.