Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Wat u nog niet weet over studievertraging bij letselschade

23 april 2018 Letselschade informatie

Wat u nog niet weet over studievertraging bij letselschade

Studievertraging bij letselschade: een onprettige bijkomstigheid bij een op zichzelf al onprettige gebeurtenis. Als u wordt aangereden en botbreuken en verwondingen oploopt, waardoor u zich op uw herstel moet richten en zich even niet met andere zaken bezig kunt houden. Maar het kan ook dat u blijvende aandoeningen hebt, zoals een verlies van concentratievermogen, waardoor het studeren langzamer gaat dat als het ongeluk niet was gebeurd. U lijdt dan dus schade.

Maar hoe werkt dat precies? In dit artikel leggen we uit wat u nog niet wist over studievertraging bij letselschade.

U hebt recht op een schadevergoeding voor alle extra gemaakte kosten

Wanneer u een tijdje thuiszit met letsel, mist u colleges. Hierdoor kunt u examens of tentamens minder goed of helemaal niet maken. Wellicht haalt u het nog met hakken over de sloot, maar de kans bestaat ook dat u vakken later moet inhalen, en daarom dus langer moet studeren. Misschien is er een verandering in de vakken en moet u andere studieboeken aanschaffen. Of zijn er andere kosten die u moet maken, die u niet had gehad als u niet in het ongeval terecht was gekomen. U kunt denken aan:

 • Extra kosten voor nieuwe studieboeken en ander studiemateriaal;
 • Kosten voor vervoer, omdat u bijvoorbeeld niet meer kunt fietsen en met het OV of de taxi naar school moet;
 • Extra collegegeld omdat u nu langer studeert;
 • Een vergoeding omdat u nu langer geld moet lenen om uw studie te bekostigen.

U moet dan wel kunnen aantonen dat u al die kosten níet had gemaakt als u het ongeluk niet had gehad.

U hebt recht op een vergoeding voor misgelopen inkomsten

Wanneer u als gevolg van een ongeval, door een lange hersteltijd of bijvoorbeeld verminderde concentratie, een extra zes maanden of misschien wel langer aan het studeren bent, komt u dus ook zes maanden (of langer) later op de arbeidsmarkt. U kunt pas later beginnen met het verdienen van het salaris waar u recht op heeft. De veroorzaker van het ongeval dient deze misgelopen inkomsten te vergoeden. Het is dan niet van belang of u ook daadwerkelijk een baan had kunnen krijgen, direct na uw studie.

De Letselschade Raad heeft richtlijnen opgesteld voor de bedragen die horen bij de verschillende opleidingsniveaus. Hier kijkt u of uw belangenbehartiger na bij het claimen van een schadevergoeding. De maximale vertraging is hierbij een jaar. Ook kinderen en middelbare schoolleerlingen hebben recht op deze vergoeding.

Dit zijn de normbedragen voor 2018:

 • Basisschool: € 6.025,00
 • Vmbo en lbo: € 13.850,00
 • Havo, mbo en vwo: € 16.850,00
 • Hbo en wo: € 20.450,00

Ook hiervoor geldt dat u moet kunnen aantonen dat deze vertraging er niet was geweest zonder het ongeval. Is de vertraging langer dan één jaar? Dan wordt deze schade apart berekend.

U hebt recht op smartengeld

Wat als u door het ongeval zoveel fysieke of mentale problemen krijgt, dat u uw studie drastisch moet omgooien of helemaal moet stopzetten? Misschien doet u een opleiding die fysiek veel van u vraagt en heeft u minder uithoudingsvermogen door uw letsel. Of uw concentratie is niet meer wat het geweest is en u raakt sneller overbelast. U dient dan het verschil in het inkomen wat u had kunnen verdienen zonder ongeval en na ongeval door de wederpartij vergoed te krijgen.

U hebt dan dus materiële schade, want u kunt niet het salaris gaan verdienen waar u op gerekend had. Maar u hebt ook psychologische schade, want uw toekomstplannen veranderen, u bent teleurgesteld omdat u niet meer het beroept zult gaan uitoefenen waar u van droomde, en uw leven zal er anders uit gaan zien. Dit kan voor mentale stress en verdriet zorgen.

Deze stress en verdriet kunnen natuurlijk niet in een geldbedrag gevat worden. Maar omdat dit de enige manier is waarop de wederpartij u erkenning kan geven voor de immateriële schade, hebt u ook hiervoor recht op een bedrag aan schadevergoeding. Dit wordt smartengeld genoemd.

U hebt schadebeperkingsplicht

Wanneer u letselschade oploopt, rust er op u een schadebeperkingsplicht. Het is aan u om te zorgen dat de schade zo veel mogelijk binnen de perken blijft. U kunt ervoor kiezen om na een ongeluk niet meer naar college te gaan, maar als u enkel een gebroken been heeft, dat kunt u ook met de taxi gaan en zo ervoor zorgen dat u zo min mogelijk lessen mist, en dus zo min mogelijk studievertraging oploopt. U moet namelijk kunnen bewijzen dat de schade echt het gevolg van het ongeval is, en niet het gevolg van uw gedrag. De (extra) kosten voor vervoer komen dan voor vergoeding in aanmerking.

Verder moet u er rekening mee houden dat:

 • De kosten die u maakt in verhouding moeten zijn. Als het mogelijk is om met de bus naar college te gaan, is het niet gerechtvaardigd om een auto met chauffeur in te huren voor de ritjes naar college;
 • U op tijd hulp moet zoeken: overleg dus zo snel mogelijk met een decaan of studieadviseur over de studievertraging, en de maatregelen die u kunt nemen om deze binnen de perken te houden;
 • U dient mee te werken aan de re-integratie;
 • En u aanspraak dient te maken op voorzieningen die er al zijn.

Een belangenbehartiger kan u verder helpen bij studievertraging door letselschade

Zoals u ziet komt er best wat kijken bij het vergoed krijgen van studievertraging door letselschade. Het is niet zo heel simpel om precies te berekenen op welk bedrag u recht heeft, en wat precies geldt als studievertraging. Een belangenbehartiger kan u hier verder mee helpen. Hij of zij weet precies wat u kunt claimen aan schadevergoeding, hoe u uw schade binnen de perken kunt houden en hoe de schade te verhalen op de wederpartij. Dit neemt u veel zorgen uit handen.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.