Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Info: Medische fouten

25 juni 2013 Medisch

Info: Medische fouten

Schade die volgt na een medische fout, is letselschade. Letselschade, zoals materiële schade, emotionele schade maar bijvoorbeeld ook de consequenties voor het arbeids- en toekomstperspectief, die zijn ontstaan door medische fouten moeten vergoed worden. Bij JBL&G helpen wij uw letselschade vergoed te krijgen. In het geval van een medische fout loopt het echter iets anders dan bij de meeste letselschadezaken.

Fouten maken is menselijk. Zo zijn ook medische fouten voor zeker 60% door menselijk falen ontstaan. Een verkeerde diagnose, het verkeerde medicijn, onjuiste prognoses, slordige operaties, operaties aan de verkeerde lichaamsdelen en cosmetische fouten. Medische fouten, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor het dagelijkse functioneren.

Verschil complicatie en medische fout

Jaarlijks worden zo’n 40.000 mensen het slachtoffer van onjuist medisch handelen. Ook is er elk jaar sprake van meer dan 1.900 ‘potentieel vermijdbare sterfgevallen’ in Nederlandse ziekenhuizen. Toch is het claimen van een letselschadevergoeding voor een medische fout niet altijd even eenvoudig.

Dit omdat de arts niet altijd is aan te spreken op de schade als een behandeling niet naar wens is verlopen. Soms is er sprake van een complicatie.

Complicatie

Wanneer ondanks juist handelen door de arts een probleem optreedt tijdens een medische behandeling of ziekte, heet dat een complicatie. Bijvoorbeeld als een wond gaat ontsteken of u allergisch blijkt te zijn voor de medicatie die u krijgt voorgeschreven. De kans dat deze complicaties ontstaan is realistisch en u hoort zich als patiënt hiervan bewust te zijn.

Medische fout

Een probleem na een medische behandeling wordt een medische fout genoemd wanneer dit voorkomen had kunnen worden door een bekwaam handelend arts. Gaat een wond ontsteken omdat een arts een gaasje niet op tijd heeft verwijderd, of krijgt u de verkeerde medicatie voorgeschreven terwijl bekend is dat u allergisch bent? Dan is dat een medische fout.

Medisch haalbaarheidsonderzoek

De taak om te bewijzen dat uw schade inderdaad is veroorzaakt door een medische fout en niet een complicatie, ligt bij u als slachtoffer. U moet het zogeheten causaal verband aantonen. Wat u meteen kunt doen is een second opinion aanvragen: een andere arts kan helpen beoordelen of er sprake is van een medische fout of een complicatie.

Bent u ervan overtuigd dat het om een medische fout gaat en wilt u een schadevergoeding daarvoor claimen? Laat dan een medisch haalbaarheidsonderzoek uitvoeren. Lees hier meer over de kosten van een dergelijk onderzoek. Deze kosten moet u in eerste instantie zelf betalen. Blijkt uit het onderzoek dat het inderdaad om een medische fout gaat en wordt de aansprakelijkheid erkend door de (verzekeraar van de) arts? Dan krijgt u de kosten daarvan vergoed.

Gratis juridische hulp bij medische fouten

De schade door toedoen van medische fouten moet wel bewezen worden. Wie stel je precies aansprakelijk, hoe krijg je de bewijslast rond, wat zijn de juiste wegen, wat is je recht? Allemaal vragen die beantwoord moeten worden in een tijd waarin herstel of acceptatie van de medische fout(en) veelal nog de boventoon voert.

JBL&G kan u helpen om de aansprakelijke partij op de juiste wijze te benaderen en deze zover te krijgen dat zij bereid is de schade als gevolg van medische fouten ook daadwerkelijk te vergoeden. Bekijk de pagina letsel door medische fout voor meer informatie.

Welke schade wordt vergoed na een medische fout

Medische fouten zorgen voor vaak ernstige schade. U hebt dan ook recht op een vergoeding voor onder andere:

  • medische kosten
  • misgelopen inkomsten
  • reiskosten
  • studievertraging
  • hulp in de huishouding
  • gederfde levensvreugde (smartengeld)

Wij helpen u uw schade vergoed te krijgen. Onze juristen gaan altijd voor de hoogste schadevergoeding bij letselschade door medische fouten. In gevallen van ernstige medische fouten schakelen wij tevens het IGZ in.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.