Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Letselschade door dieren. Wat moet ik doen?

1 september 2013 Hondenbeet

Letselschade door dieren. Wat moet ik doen?

Letselschade loop je niet op door slechts een aanrijding met de auto of fiets. Regelmatig zijn er andere oorzaken waardoor letsel kan ontstaan. Ook dieren kunnen, al dan niet met opzet, letsel bij mensen veroorzaken. Al kun je je afvragen in hoeverre een dier met opzet schade kan toebrengen aan een persoon. Een dier zit genetisch ander in elkaar dan een mens en niet elk beest hond valt met opzet een mens aan. Of je moet bij Safaripark Beekse Bergen over een hek geklommen zijn. Tja, dan vraag je erom. Maar heb je letselschade opgelopen door een hond, lees dan even verder.

Wie is aansprakelijk als een hond bijt?

Zo meteen komen we terug over de opzet die al dan niet bij dieren in het spel kan zijn. Nu beperken we ons voorlopig tot het juridisch aspect. In negen van de tien gevallen zal de eigenaar van bijvoorbeeld een loslopende hond aansprakelijk zijn voor de daden van zijn huisdier. Maar hoe zit het dan als twee dieren met elkaar in gevecht raken en uiteindelijk ook de eigenaar van een van de twee beestjes gewond raakt? Ook dat antwoord is op zich niet spectaculair. De eigenaar van de bijtende hond is aansprakelijk voor het leed van de andere hondeigenaar.

Heeft de baas van het dier ook schuld?

Toch kunnen we niet zomaar voorbij gaan aan de opzet die bij een dier in het spel zou kunnen zijn. Het is best een interessante kwestie. Als een huisdier met liefde en aandacht is verzorgd, zal het beestje waarschijnlijk geen enkele neiging hebben om uit zichzelf een mens te verwonden. Maar hoe staat het juridisch als het dier door zijn of haar baasje wordt opgehitst? Is het toegestaan om als eigenaar je hond te bewegen een inbreker of een vervelende colporteur te bijten? Leidend hierin is of het dier tijdens het incident al dan niet zelfstandig gedrag heeft vertoond.

Eigenaar van het dier onvindbaar?

In bovenstaand verhaal gaan we er telkens vanuit dat een eigenaar van hond, kat, koe of paard te traceren is. Dat is ongetwijfeld niet altijd het geval. Als een kat zijn baasje beu is en eens op een ander gaat kijken, waarna deze 10 kilometer verderop wordt aangereden, dan wordt haast onmogelijk de kat het juiste baasje toe te kennen. En los van dit hele verhaal, veel dieren hebben niet eens een rechtmatige eigenaar. Je zal je auto maar in de prak rijden omdat je op de Veluwe een hert op de voorkap krijgt. Het traceren van een eigenaar heeft dan geen zin. In dat geval zal het moeilijk/onmogelijk worden je schade te verhalen op een eigenaar en blijf je helaas in de meeste gevallen zelf met de schade zitten.

Wilt u weten of u uw schade kunt verhalen op de eigenaar van het dier? Neem vrijblijvend contact op en wij helpen u gratis!

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.