Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Kosten zonder nut

12 januari 2017 Letselschade informatie

Kosten zonder nut

Vordert u een vergoeding omdat u letselschade hebt opgelopen? In uw schadevergoeding worden verschillende schadeposten opgenomen ter compensatie van uw materiële en immateriële schade. Een bijzondere schadepost is de schadepost kosten zonder nut. Wat houdt deze schadepost precies in? En wat kunt u claimen als kosten zonder nut?

Compensatie voor materiële schade

Artikel 6:95 BW zegt het volgende over de plicht tot schadevergoeding:

“De schade die op grond van een wettelijke verplichting tot schadevergoeding moet worden vergoed, bestaat in vermogensschade en ander nadeel, dit laatste voor zover de wet op vergoeding hiervan recht geeft.”

Vermogensschade is een nogal breed begrip. Dit gaat dus over alle financiële of materiële schade die u lijdt naar aanleiding van het ongeval. Of, op een andere manier gezegd: uw wederpartij moet er door middel van een financiële compensatie voor zorgen dat u zo veel mogelijk verder kunt leven zoals u vòòr het ongeval deed. Dat u letselschade heeft mag er in ieder geval niet voor zorgen dat u er financieel op achteruit gaat.

Schadeposten

Om u weer zo veel mogelijk terug te brengen in de staat waarin u was voor het ongeval, worden verschillende schadeposten opgenomen in uw schadevergoeding. Zo kunt u aanspraak maken op een vergoeding van onder andere:

  • De medische kosten die u maakt door het ongeval en hulpmiddelen die u moet aanschaffen;
  • De hulp in de huishouding die u moet inschakelen, omdat u door uw letsel niet meer kunt schoonmaken, boodschappen doen of de kinderen van school kunt halen;
  • Reiskosten naar bijvoorbeeld de arts die u niet had gehad als het ongeval niet had plaatsgevonden;
  • Kosten van een tuinman die u moet inhuren, omdat u zelf uw tuin niet meer kunt bijhouden;
  • Vergoeding voor alle misgelopen inkomsten, ook omdat u bijvoorbeeld studievertraging oploopt en later actief kan worden op de arbeidsmarkt.

Meer weten over het claimen van een schadevergoeding bij letselschade? Klik hier.

Kosten zonder nut

Een bijzondere schadepost, is de schadepost kosten zonder nut. Deze schadepost gaat over kosten die u al hebt gemaakt maar die u nu, door het ongeval en het letsel dat u hebt, geen nut of plezier meer bieden. Veel mensen vergeten om deze kosten mee te tellen als ze berekenen op welk schadebedrag zij aanspraak kunnen maken. Een goede belangenbehartiger neemt ook kosten zonder nut mee in de schadeberekening.

Wat zijn kosten zonder nut dan? Enkele voorbeelden:

Een al geboekte vakantie
U hebt, voor het ongeval plaatsvond, een vakantie geboekt. Bijvoorbeeld een fietsvakantie. Door het ongeval kunt u echter niet meer fietsen omdat u een been gebroken hebt. Daarnaast moet u revalideren en hebt u helemaal geen tijd om op vakantie te gaan. De wederpartij dient dan de al gemaakte kosten voor deze vakantie te vergoeden.

Overigens, als u aannemelijk kunt maken dat u altijd op fietsvakantie ging en kampeerde, kunt u ook een vergoeding claimen voor de hogere kosten waar u nu mee te maken krijgt. U kunt niet meer kamperen door uw letsel en moet daarom duurdere accommodaties boeken en betalen voor vervoer nu u niet meer kunt fietsen. Deze kosten kunt u vergoed krijgen.

Abonnementen, jaarkaarten en tickets
Hebt u al vooruitbetaald voor een sportschoolabonnement, of hebt u een Museumjaarkaart aangeschaft of een jaarkaart voor voetbalwedstrijden? En kunt u hier geen gebruik meer van maken door uw letsel? Dan dient de wederpartij u hiervoor te compenseren.

Ook wanneer u tickets heeft voor een concert waar u niet meer bij aanwezig kunt zijn, kunt u deze kosten claimen.

Net aangeschafte fiets
Wanneer u vlak voor het ongeval een splinternieuwe fiets heeft gekocht om toertochten mee te maken, dan kunt u de kosten hiervan bij de wederpartij vorderen indien u niet meer in staat bent hier gebruik van te maken.

Net gekochte spelcomputer
U hebt net een nieuwe PlayStation aangeschaft, maar door uw whiplash wordt gamen een hel in plaats van een fijn tijdverdrijf. Als kunt bewijzen dat u geen gebruik kunt maken van de spelcomputer door uw klachten en dit waarschijnlijk nooit meer kunt, valt ook dit onder kosten zonder nut.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.