Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Info: Immateriële schadevergoeding oftewel smartengeldvergoeding

25 juni 2013 Schadeclaim

Info: Immateriële schadevergoeding oftewel smartengeldvergoeding

Schade en letsel veroorzaakt door een ongeluk of een bedrijfsongeval  kunnen geclaimd worden voor een vergoeding. Het kan daarbij gaan om een materiële of immateriële schadevergoeding. Een materiële schadevergoeding is relatief makkelijk te berekenen. Maar hoe zit dat bij de immateriële schade? Hoeveel smartengeld kunt u verwachten?

Materiële en immateriële schade

Het doel van schadeclaim voor een schadevergoeding is het zorgen dat het slachtoffer weer hetzelfde kan functioneren als voor het ongeval plaatsvond. Bij materiële schade is meestal duidelijk wat voor vergoedingen het betreft. Denk daarbij aan de volgende schadeposten:

 • inschakelen van hulp voor huis en tuin;
 • reparatiekosten of vervangen van bezit;
 • medische kosten (bijvoorbeeld eigen risico);
 • oppas voor kinderen;
 • aanpassingen van de woning;
 • reiskosten voor behandelingen
 • verlies aan verdienvermogen en eventueel gemiste pensioenopbouw;
 • reïntegratiekosten.

Niet in geld uit te drukken

Dit is bij immateriële schadevergoeding echter lastig. Immateriële schadevergoeding is immers niet direct in geld uit te drukken. Waar bestaat deze schade uit?

Immateriële schade wordt veroorzaakt door:

 • verdriet (smart);
 • gederfde levensvreugde;
 • geestelijk gemis;
 • pijn.

Iemands goede naam is aangetast, als slachtoffer van een ongeval kan angst of een gevoel van onveiligheid meespelen. Iemand is door het letsel zo gehandicapt of verminkt dat hij/zij daar geestelijk niet goed mee overweg kan. De vergoeding die hiervoor staat is een vergoeding voor de smart die het slachtoffer is aangedaan. Deze immateriële schadevergoeding wordt daarom ook wel omschreven als smartengeld.

In de wet staat het als volgt beschreven: Voor nadeel dat niet in vermogensschade bestaat, heeft de benadeelde recht op een naar billijkheid vast te stellen schadevergoeding. Lees meer op onze pagina smartengeld.

Wat is de hoogte van de immateriële schadevergoeding?

Omdat smartengeld een vergoeding is voor schade die niet in geld uit is te drukken, is het lastig om te berekenen op welk bedrag u recht heeft. Hoe wordt de term ‘naar billijkheid vast te stellen’ uitgelegd? Om de hoogte van het bedrag te berekenen, wordt meestal gekeken naar vergelijkbare zaken uit het verleden. Deze staan in de ANWB Smartengeldgids. Aan de hand van de bedragen die in deze zaken zijn uitgekeerd, wordt de hoogte van uw smartengeldbedrag berekend.

Buitenland en smartengeld

In het buitenland, vooral in Amerika, worden zeer hoge smartengeldbedragen uitgekeerd. In Nederland hoeft u niet te rekenen op een soortgelijke immateriële schadevergoeding. Heeft u recht op een smartengeldvergoeding, dan is het goed om in het achterhoofd te houden dat u geen miljoenen kunt verwachten als vergoeding van uw leed. Toch kunt ook u rekenen op een aanzienlijk bedrag ter vergoeding van uw immateriële schade.

Wanneer u uw belangen laat behartigen door een letselschadespecialist, kan deze u een indicatie geven van uw smartengeld. Zo’n letselschadespecialist kan u adviseren over waar u recht op heeft. Zo gaat u niet meteen met het eerste voorstel van de aansprakelijke in zee. Lees hier meer over de voordelen van juridische hulp.

Wie heeft recht op een immateriële schadevergoeding?

Bent u het slachtoffer van een ongeval? Hebt u letselschade opgelopen en is de wederpartij daar aansprakelijk voor? In het overgrote deel van de gevallen hebt u dan recht op een vergoeding van de immateriële schade.

Shockschade

Er zijn ook situaties waarbij immateriële schadevergoeding kan worden toegekend aan een ander dan de benadeelde. Als men bijvoorbeeld geconfronteerd is met een ernstig (verkeers)ongeval, of met de gevolgen ervan en men daar geestelijk letsel van ondervindt. Dit heet shockschade.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.