Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Wat te doen bij een hondenbeet en 10 tips om het te voorkomen

13 februari 2017 Algemeen

Wat te doen bij een hondenbeet en 10 tips om het te voorkomen

U heeft een bijtgrage fikkie aan een van uw ledematen hangen. De letselschade die wordt veroorzaakt door dit ongeval dient vergoed te worden door de bezitter van de hond. Wat kunt u het beste doen als u wordt gebeten door een hond? En hoe kunt u een hondenbeet voorkomen? Wij geven u tips en adviezen bij letselschade door een hondenbeet.

Wat te doen bij een hondenbeet?

Als u wordt gebeten door een hond is het belangrijk dat u de volgende stappen neemt:

 1. Noteer de gegevens van de eigenaar van de hond.
 2. Noteer gegevens van eventuele getuigen.
 3. Ga direct langs uw huisarts of naar het ziekenhuis.
 4. Schrijf alle gebeurtenissen en uw schade op in een logboek.
 5. Maak foto’s van de wond in een vroeg stadium
 6. Maak foto’s van het litteken
 7. Neem zo snel mogelijk contact met ons op.

Tip: Bewaar alle bonnen en rekeningen. Deze worden door de jurist gebruikt voor het claimen van de maximale schadevergoeding.

Bekijk de pagina: Gebeten door een hond: claim uw schadevergoeding, voor meer informatie.

10 waardevolle tips om een hondenbeet te voorkomen

Een hondenbeet kan lichte tot zeer ernstige letselschade aanrichten. In sommige gevallen overlijdt het slachtoffer zelfs aan de verwondingen. Dit kan door de ernst van de hondenbeet zijn, maar ook door de kans op dodelijke infecties. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar hoe voorkomt u dat u door een hond wordt gebeten? Wij geven u 10 waardevolle tips.

Tip 1. Benader een vreemde hond niet als hij alleen is en aangelijnd

U ziet ze vast wel eens bij de supermarkt staan, aangelijnd en wel. Trouwe viervoeters die hoopvol staan te wachten op hun baasje. Sommige honden zien er heel lief uit, maar kunnen gespannen of angstig zijn. Als ze worden benaderd door een vreemde kunnen ze zich in het nauw gedreven voelen. Ze zitten immers vast en kunnen geen kant op. Een natuurlijke reactie is dan van zich afbijten.

Tip 2. Probeer een vreemde hond niet zomaar te aaien

Loopt een hond los in het park? Of ziet u een hond aan de lijn, maar met het baasje ernaast? Ook dan is het niet verstandig om de hond uit het niets te aaien. Wat u het beste kunt doen is:

 1. Vraag aan de baas of u de hond mag aaien.
 2. Ga door uw knieën.
 3. Laat de hond aan uw handpalm snuffelen.
 4. Aai de hond aan de zijkant van zijn kop, onder zijn kin of op zijn buik.

Aai de hond niet over zijn bol. Dit kan worden gezien als een teken van dominantie.

Tip 3. Buig nooit over een hond heen

Als u over een hond heen buigt kan hij dit als bedreigend ervaren. Deze beweging ziet de hond als een teken van dominantie. Over het algemeen accepteert de hond dat alleen van zijn baas.

Tip 4. Ren niet weg uit angst

Het is belangrijk dat u te allen tijde probeert rustig te blijven. Zelfs als een hond naar u blaft of gromt. Keer de hond niet uw rug toe, maar loop langzaam achteruit. Kijk de hond niet recht in de ogen aan. En lach niet met ontblote tanden. Dit kan de hond zien als uitdagend gedrag. En ren nooit weg voor een hond. Als u wegrent zal de hond u als een vluchtende prooi zien.

Tip 5. Pas op als een moederhond een nestje heeft

Pasgeboren puppy’s zien er altijd zeer schattig en aaibaar uit. Een nestje vol met puppy’s trekt dan ook snel de aandacht. Bent u bij iemand thuis waarvan de teef is bevallen van puppy’s? Ga dan niet zomaar de puppy’s aaien. Dit kan de moederhond zien als een bedreiging. Haar natuurlijke reactie zal bijten zijn om de puppy’s te beschermen.

Tip 6. Betreed nooit zomaar een erf met loslopende honden

Loop nooit zomaar een erf op waar een hond losloopt. Meestal ziet een hond dit terrein als zijn territorium. Dit territorium bewaakt hij voor zijn baas. Als u zonder toestemming van de baas op het terrein komt, kan de hond dit zien als een teken om aan te vallen. U bent dan immers een vreemde indringer en een mogelijk gevaar.

Tip 7. Loop nooit recht op een hond af

Het is altijd beter om een hond van de zijkant te benaderen. Als u recht op een hond afloopt, kan de hond dit als bedreigend ervaren. Deze benadering kan angst of agressie opwekken.

Tip 8. Pak een weggelopen hond niet bij de halsband

Soms verdwaalt een hond en loopt hij alleen over straat. Als u dit ziet, wilt u wellicht graag helpen om zijn baasje terug te vinden. Probeer de hond niet zomaar bij de halsband te pakken. Het kan zijn dat de hond angstig is of in paniek, waardoor hij van zich afbijt. Zit u op uw hurken en komt de hond rustig naar u toe? Dan kunt u de hond wel bij de halsband pakken.

Tip 9. Til een vreemde hond niet op

De meeste honden vinden het niet fijn om opgetild te worden. Niet door hun baasje en laat staan door een vreemde. De hond krijgt dan het gevoel dat hij geen kant op kan. Dit kan resulteren in bijten om uit de situatie ‘los’ te komen.

Tip 10. Pak geen ‘eigendommen’ van een vreemde hond

U ziet vast wel eens een hond met een tak of bal spelen. De hond ziet dit dan als zijn eigendom. Deze ‘schat’ is van hem of hij heeft het zich toegeëigend. Mogelijk wilt u met de hond spelen. Dit kan als de hond de tak of bal aan u geeft. Maar pak de tak of bal nooit zomaar van de hond af! Sommige honden verdedigen hun eigendommen zeer fel.

Gouden tip: leer uw kinderen met honden om te gaan

Kleine kinderen zijn vaak gefascineerd door de harige viervoeters. Deze fascinatie zorgt ervoor dat ze hond willen aaien. Of met de hond willen spelen. Is uw kind bang voor honden? Ook dan is het verstandig om uw kind bruikbare informatie mee te geven in de omgang met honden. Als uw kind bijvoorbeeld bang wegrent, kan de hond dit ook zien als een spelletje.

Lichaamstaal hond

Een hondenbeet kan tevens voorkomen worden door de lichaamstaal van een hond goed te bestuderen. Een hond laat met zijn lichaamstaal heel duidelijk zien hoe hij zich voelt. Daarmee geeft de hond al verscheidene waarschuwingen af aan een belager, zoals:

 • Bovenlip optrekken, waardoor de tanden zichtbaar worden
 • Rimpelen van de neus
 • Aanstaren, waarbij de hond oogwit laat zien
 • Oren plat naar achteren
 • Haren in de nek of op de rug gaan staan rechtovereind
 • Staart stijf en recht omhoog of tussen de benen

Gebruiksaanwijzing

Honden hebben net als de meeste mensen een gebruiksaanwijzing. Houdt u zich aan de gebruiksaanwijzing? Dan zult u zien dat de meeste honden zeer sociaal zijn en echte mensenvrienden. Doe uw voordeel met de waardevolle tips. U wordt niet gebeten, de hond voelt zich prettig. Een win-win situatie als u het aan ons vraagt!

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.