Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Ervaringen van een stagiair: Merel Spaander

7 juni 2018 JBL&G

Ervaringen van een stagiair: Merel Spaander

Toen ik twee jaar geleden tijdens mijn studie Neurowetenschappen besloot een schakeljaar te doen voor de master Gezondheidsrecht, had ik weinig kennis van het Nederlandse recht en kon ik een beperkte voorstelling maken van de rechtspraktijk. Toen ik eenmaal bezig was met de master kwam ik erachter hoe breed en interessant het recht is op het gebied van de gezondheidszorg. Hetgeen ik echter miste was juridische praktijkervaring, dus besloot ik op zoek te gaan naar een stageplek. Op deze manier zou ik kennis maken met het gezondheidsrecht in de praktijk en hoopte ik tevens antwoord te vinden op de vraag of ik verder wil in de wetenschap of in de juridische praktijk.

Hoe ben je in contact gekomen met JBL&G?

Tijdens één van de vakken van de master Gezondheidsrecht, medische aansprakelijkheid, kwam naar voren hoe slachtoffers van letselschade juridisch kunnen worden bijgestaan door o.a. een letselschadebureau. Dit leek mij interessant, maar ook een mooie manier om een maatschappelijke bijdrage te leveren. Via internet kwam ik vervolgens bij JBL&G terecht.

Omdat ik niet gecharmeerd ben van de “stereotype” werkhouding die doorgaans wordt aangenomen bij kantoren op de Amsterdamse Zuidas, sprak JBL&G direct aan. Allereerst omdat het kosteloos optreedt als belangenbehartiger, maar ook omdat ervaringen van stagiairs van JBL&G allemaal benadrukten dat er een laagdrempelige, toegankelijke en open sfeer heerste binnen het kantoor. Ik besloot direct een mail te sturen naar Rosita.

Hoe ziet een dag eruit?

Een dag bij JBL&G begint tussen 8:30 en 9:00 op het kantoor in Amsterdam. De werkplek van de stagiaires bevindt zich midden in het kantoor, waardoor gemakkelijk contact kan worden gelegd met de juristen en andere medewerkers. Als stagiaire krijg je verschillende taken van de juristen, zowel mondeling als via de mail, waaronder: het zoeken van jurisprudentie, het opstellen van een concept schade overzicht, het opstellen van conceptbrieven etc. Op sommige dagen kun je als stagiair met de jurist mee op huisbezoek, je brengt dan samen met de wederpartij een bezoek aan de cliënt in zijn thuissituatie om het ongeval en de schade te bespreken. Op een dag heb je te maken met verschillende dossiers en verschillende ongevalssituaties, soms een verkeersongeval, soms een hondenbeet. Op deze manier kom je snel van alles te weten over het soort zaken die gaande zijn binnen JBL&G.

Wat vind je van het team?

Het team van JBL&G is jong en de sfeer is toegankelijk en laagdrempelig. De juristen en medewerkers staan altijd open voor een praatje, het geven van uitleg of het voorzien van feedback. De laagdrempeligheid zorgt ervoor dat je als stagiair gemakkelijk vragen kunt stellen, wat ik persoonlijk erg fijn vond.

Wat heb je geleerd?

Ik heb bij JBL&G geleerd hoe theoretische kennis van gezondheidsrecht in de praktijk wordt gebracht, hoe het letselschadeproces werkt en wat hier allemaal bij komt kijken. Je wordt vanaf het eerste moment erg vrijgelaten in je werkzaamheden, dus als stagiair krijg je niet alleen een breed scala aan taken; je kunt ook de taken naar je toe trekken die jij graag uitvoert. Zo heb ik me beziggehouden met het schrijven voor de Letselschade Wikipedia, waar verschillende begrippen uit de letselpraktijk nader worden uitgelegd.

Het letselschadeproces is veel gecompliceerder dan ik van tevoren had ingeschat. De stappen tussen het plaatsvinden van het ongeval en het afwikkelen van het schadeproces variëren van zaak tot zaak, zowel inhoudelijk als structureel. Het is interessant om te zien hoe de driehoeksverhouding tussen de belangenbehartiger – cliënt – wederpartij in elkaar zit en hoe alle partijen in de meeste gevallen het liefste op een aangename manier willen afwikkelen.

Wat is je het meest bijgebleven?

In de eerste weken hebben mijn mede-stagiaires Sadaf en Lianne me overspoeld met informatie en uitleg, waar ik heel veel aan heb gehad. Tevens is het vermelden waard dat beiden engelengeduld hebben bij het inwerken van hun mede-stagiaires.

Waar zag je tegenop?

Doordat ik weinig ervaring heb met de rechtspraktijk was ik onzeker over mijn eigen juridische kwaliteiten. Gelukkig hoefde ik me hier geen zorgen over de maken, er werd altijd hulp geboden waar nodig was en iedereen stond open voor vragen. Ik zag enigszins op tegen de mogelijkheid dat juridische materie ‘droog’ kon zijn, zoals men vaak zegt, maar binnen JBL&G wordt de materie juist erg verlevendigd. Met name de huisbezoeken dragen daar erg aan bij, dan heb je toch een gezicht bij het dossier en het telefonisch contact.

Voldeed de stage aan je verwachtingen?

Als student met een achtergrond in Neurowetenschappen waren mijn verwachtingen van de juridische rechtspraktijk niet bijzonder hoog, aangezien ik niet echt een referentiekader had. Wat betreft mijn voornemen om juridische praktijkervaring op te doen, voldeed de stage zeker aan mijn verwachtingen. De veelzijdigheid van de taken heeft mij kennis doen maken met allerlei facetten van de letselschadepraktijk, iets wat ik zeker mee zal nemen in mijn besluit om verder te gaan in de juridische wereld of als neurowetenschapper.

Wat zou je potentiële stagiairs willen meegeven?

Mocht je op een laagdrempelige maar leerzame manier ervaring op willen doen binnen de letselschadepraktijk, onder begeleiding van een jong en toegankelijk team, zou ik een stage bij JBL&G zeker aanbevelen!

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.