Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding met een voetganger?

11 oktober 2013 Letselschade informatie

Wie is aansprakelijk bij een aanrijding met een voetganger?

Wie is er aansprakelijk bij een aanrijding met een voetganger? Dat hangt helemaal af van wie de andere betrokken partij is. Voetganger hebben in Nederland speciale juridische bescherming en zijn dus vaak níet aansprakelijk bij een aanrijding. Maar in sommige gevallen is een voetganger wel degelijk aansprakelijk. JBL&G legt uit.

Aanrijding met een voetganger: de toedracht van het ongeval

Slachtoffer van een aanrijding

Wanneer u bent aangereden als voetganger en daarbij letselschade heeft opgelopen is één van de eerste dingen die u zich afvraagt: wie betaalt mijn schade, wie is er aansprakelijk voor mijn schade bij een aanrijding? Daarbij is de toedracht van het ongeval belangrijk.

Juridische bescherming voor voetgangers

Bij de meeste aanrijdingen is degene die een verkeersovertreding beging, aansprakelijk. Bij een aanrijding met een voetganger ligt dat echter anders. Omdat voetgangers gezien worden als zwakke verkeersdeelnemers, hebben zij in Nederland juridische bescherming. Zij zijn namelijk kwetsbaar in het verkeer en lopen meer risico tegenover bestuurders van motorvoertuigen om ernstig letsel op te lopen.

Lees ook: Als voetganger aangereden.

Uitzonderingen

Bent u als voetganger aangereden? Dan is in het overgrote deel van de gevallen de ander aansprakelijk. Daar zijn echter een aantal uitzonderingen op:

  • U bent aangereden door een fietser;
  • Er is sprake van overmacht voor de bestuurder van het gemotoriseerde voertuig;
  • Er is sprake van (deels) eigen schuld.

De juridische bescherming voor voetgangers geldt niet als zij worden aangereden door een fietser. Fietsers zijn namelijk ook kwetsbare verkeersdeelnemers.

Wanneer u bent aangereden als voetganger en er was sprake van (deels) eigen schuld, bijvoorbeeld omdat u door rood liep. Dan krijgt u niet al uw schade vergoed. Meestal hebt u echter toch recht op 50% schadevergoeding.

Meer weten over uitzonderingen? Dat leest u hier.

Aanrijding met een voetganger: bewijzen dat de ander aansprakelijk is

Bewijzen, dat de ander aansprakelijk is
Wanneer u terecht komt in een aanrijding met een voetganger, zult u moeten bewijzen dat de andere partij aansprakelijk is. Wanneer u aanspraak wilt maken op een schadevergoeding moet u als eisende partij bewijzen dat de ander bijvoorbeeld door een rood stoplicht reed en dan het stoplicht van u op groen stond. Wanneer er getuigen zijn, vraag dan hun namen en noteer deze. Zijn er geen getuigen dan ligt het moeilijker.

Vaak staan er echter bij kruispunten camera’s. Wanneer de tegenpartij liegt of weigert de aansprakelijkheid te erkennen, vraag dan aan de politie of zij op de beelden kunnen zien wat er gebeurd is.

Schade-aanrijdingsformulier (SAF)
Was er bij de aanrijding een gemotoriseerd voertuig betrokken? Dan zullen beide partijen het Schade-aanrijdingsformulier moeten invullen. Vóórdat u het SAF ondertekent, moet u heel goed kijken wat de andere partij hier heeft opgeschreven. Het formulier kan namelijk achteraf als bewijs dienen. U bent niet verplicht te tekenen en doe dit dus ook niet als u het niet eens bent met wat er staat.

Proces-Verbaal
Was de politie ter plaatse bij de aanrijding met een voetganger? Dan is er een proces-verbaal opgemaakt. Hier staat belangrijke informatie in over de aansprakelijk. U kunt het proces-verbaal opvragen bij Stichting Processen Verbaal.

Aanrijding met een voetganger, wat nu?

Terecht gekomen in een aanrijding met een voetganger? Neem de volgende stappen:

• Bel een ambulance als iemand letsel heeft;
• Wissel contactgegevens uit;
• Maak foto’s van de schade;
• Ga naar de huisarts als u in de loop van de dag toch klachten krijgt.

Meer weten over aansprakelijkheid bij een aanrijding met een voetganger? Dat leest u hier.

Terug naar overzicht

icon-free

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

icon-near

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

icon-experienced

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.