Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

Juridisch Bureau Letselschade & Gezondheidsrecht

9 tips voor het invullen van een schade-aanrijdingsformulier

21 augustus 2018 Algemeen

9 tips voor het invullen van een schade-aanrijdingsformulier

Na een verkeersongeval is het belangrijk dat u het schade-aanrijdingsformulier (SAF) invult. Dit formulier is een belangrijke vorm van bewijsmateriaal in uw letselschadezaak. Omdat het informatie bevat over de oorzaak van het ongeval en de tegenpartij. Maar waar moet u precies opletten als u het schadeformulier invult? Wij geven u waardevolle 9 tips.

Heeft u het schadeformulier niet bij de hand? Dan kunt u het ook downloaden via de app MobielSchadeMelden.

Tip 1: zorg voor een veilige situatie

Na een aanrijding is het belangrijk dat u allereerst een veilige situatie creëert. Blijf dus niet midden op de weg of op het fietspad staan. Maar verplaats naar de berm of de stoep. Daar kunt u rustig en in alle veiligheid het schade-aanrijdingsformulier invullen.

Tip 2: vul het schadeformulier áltijd in

Stel: u bent aangereden. Dan kan het zijn dat u met het blote oog geen schade waarneemt. Ook voelt u wellicht geen pijn door de vrijgekomen adrenaline. Maar dat betekent niet dat er ook daadwerkelijk geen letselschade is.

Als u wegfietst, kunt u bijvoorbeeld ontdekken dat uw fiets toch wel gammel is geworden. Of u komt er thuis achter dat uw laptop het niet meer doet. Maar wat nog veel belangrijker is: lichamelijke klachten kunnen zich ook later openbaren. Vul daarom áltijd het schade-aanrijdingsformulier in. Want dit formulier bevat:

  • Belangrijke gegevens en een handtekening van de tegenpartij
  • Informatie over de toedracht van het ongeval en een situatieschets
  • Gegevens van getuigen

Blijkt de schade toch groter dan verwacht? Of heeft u slechts geringe schade, maar wilt u die wel vergoed krijgen? Dan is al deze informatie belangrijk voor het claimen van een letselschadeschadevergoeding.

Tip 3: lees de punten aandachtig door

Het is belangrijk dat u alle punten aandachtig doorleest. Anders kan het zijn dat u of de tegenpartij verkeerde informatie verstrekt. Stel dat u bijvoorbeeld in de auto van uw buurman rijdt. Dan moet u bij punt 6 de gegevens van uw buurman invullen. Want hij is degene die de verzekeringspolis voor het voertuig heeft afgesloten. Bij punt 9 vult u wél uw eigen gegevens in. Daar wordt namelijk om de bestuurder gevraagd. Uiteraard kan de verzekeringnemer en bestuurder ook een en dezelfde persoon zijn.

Tip 4: geef ook zeer licht letsel aan

Vul op het schade-aanrijdingsformulier al het letsel in dat u hebt opgelopen. Al is het nog zo onbeduidend in uw ogen. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan blauwe plekken of schrammen. Maar ook aan hoofdpijn of nek- en rugklachten. Deze klachten kunnen namelijk op het beginstadium van een whiplash wijzen.

Tip 5: concentreer u op de situatieschets

Bent u geen ster in het maken van een situatieschets? Oefen dit dan eerst op een ander papiertje. Zodat u zeker weet dat er een duidelijke situatieschets op het schade-aanrijdingsformulier komt. Verwar ook voertuig A en B niet tijdens het schetsen van de situatie. Want dan kunt u zèlf opeens de aansprakelijke partij lijken. Alleen maar omdat u bij de situatieschets de voertuigen per ongeluk heeft omgewisseld.

Tip 6: zorg voor een volledig ingevuld schade-aanrijdingsformulier

Vul de voorkant van het schade-aanrijdingsformulier volledig in. Controleer ook of de tegenpartij alle punten heeft ingevuld. Alle informatie is namelijk belangrijk voor uw letselschadezaak.

Tip 7: onderteken niet zomaar

Zowel u als de tegenpartij dienen het formulier te ondertekenen. Bent u het niet eens met de toedracht die de tegenpartij heeft aangekruist? Onderteken het formulier dan niet. En laat u niet onder druk zetten om toch te tekenen. Want dat kan later niet meer worden teruggedraaid.

Tip 8: ga nooit weg zonder één helft van het schadeformulier

Onderteken het schade-aanrijdingsformulier pas nadat de tegenpartij het formulier heeft ondertekend. Zodat u het formulier daarna direct in tweeën kunt splitsen. U wilt immers niet dat de tegenpartij nog dingen gaat aanpassen na uw ondertekening.

Neem ook altijd één helft van het ingevulde en ondertekende schadeformulier mee naar huis. Dit is immers uw bewijs van de toedracht en het ongeval. Neemt u niet één helft van het schadeformulier mee? Dan kan de tegenpartij in het ergste geval het schadeformulier vervalsen. Wat ervoor kan zorgen dat u in een lastig parket komt te zitten. Het wordt dan immers uw woord tegen die van de tegenpartij.

Tip 9: vul thuis direct de achterkant in

De achterkant van het schade-aanrijdingsformulier kunt u thuis invullen. Zo kunt u dan in alle rust de oorzaak van de aanrijding verduidelijken. Doe dit wel direct als u thuiskomt omdat u anders wellicht belangrijke details vergeet. En vul de achterkant volledig in. Ook de vragen die u op de voorkant al heeft beantwoord. Schroom niet om juridische hulp te vragen als u er niet uitkomt.

Bonustip: bewaar de originele versie

Wilt uw verzekeringsmaatschappij het ingevulde schadeformulier ontvangen? Stuur dan een kopie van het formulier op. Bewaar de originele versie zelf zodat het schade-aanrijdingsformulier niet kwijt kan raken. Gaat u juridische hulp inschakelen voor het claimen van uw schadevergoeding? Geef ook dan alleen de kopie van het formulier aan de jurist.

Terug naar overzicht

Gratis

De juristen van JBL&G werken altijd gratis voor slachtoffers met letsel. Hiervan ontvangt u vooraf een schriftelijke verklaring.

Bij u in de buurt

Het hoofdkantoor van JBL&G zit in Amsterdam, maar onze juristen werken door heel Nederland. Zij komen graag bij u langs.

Keurmerk

JBL&G staat ingeschreven in het Register Letselschade. Dit keurmerk staat garant voor onafhankelijkheid en kwaliteit.

Ervaring

Door 15 jaar ervaring bent u met de hulp van JBL&G verzekerd van de maximale schadevergoeding en krijgt u snel een uitbetaling.